Is Frans Timmermans een linkse zakkenvuller?

Zodra duidelijk werd dat Frans Timmermans de nieuwe fractieleider van PVDA/GroenLinks zou worden, sprongen allerlei rechtse figuren met veel misbaar uit hun vel.

Eigenlijk hadden ze weinig concreets in te brengen tegen Frans, die bekend staat als een capabele bestuurder, internationaal gerespecteerd, erudiet en een taalvaardige, open debater. Precies wat je hebben moet als premier, zou je zeggen. Eindelijk eens géén toegeknepen billen als de premier iets in het Engels moet zeggen.

Na een razende brainstorm om toch íets tegen Frans in te brengen, schoof de rechterflank twee thema’s in het centrale spotlicht:

Frans is te oud.
Frans is te rijk.

Het eerst is al meteen evidente onzin. Hij ziet er misschien wat sinterklazig uit met die grijze baard en er mogen best een paar kilootjes af, maar de man is met zijn 62 bepaald geen hulpbehoevende grijsaard.

Het argument dat Frans te rijk zou zijn, wordt vooral gekoppeld aan zijn mooie villa en aan de wachtgeldregeling die hij ontvangt nu hij uit het Europees parlement stapt. Toch raar dat je dergelijke verwijten nooit hoort als het rechtse politici betreft. Die mogen kennelijk wél rijk zijn en dikke huizen (en buiken) bezitten.

Al tijdens mijn tienerjaren (onder Joop Den Uil!) snapte ik dat linkse politici véél overtuigender zijn dan rechtse. De goed opgeleide en rijke ministers en andere politici ter linkerzijde strijden immers voor nivellering en sociale belastingwetten die tegen hun eigen belang indruisen.

Deze onbaatzuchtige stellingname is veel overtuigender dan die van rechtse politici die fel tegen belastingverhoging voor topinkomens zijn. Ja logisch, die proberen hun eigen financiële situatie en de fiscale voordelen voor hun vrindjes te beschermen.

Frans Timmermans geeft een goedbetaalde Europese functie op om bij PVDA/GL tegen de Balkenendenorm aan te gaan zitten schurken. En dat terwijl hij – met zijn waardevolle internationale contacten – in het bedrijfsleven miljoenen zou kunnen verdienen. Frans neemt dus genoegen met minder. Bovendien gaat hij strijden voor een evenwichtiger verdeling van onze collectieve rijkdom. Nog meer bewijs dat Frans Timmermans géén ordinaire zakkenvuller is.

Dus Frans is niet te oud en ook niet te rijk voor deze rol. Wie dat niet snapt, kan ik vooral aanbevelen om dit artikel nogmaals te lezen. En nu met het verstand op één.

Eén gedachte over “Is Frans Timmermans een linkse zakkenvuller?

  1. Wat zeg je het altijd volkomen helder. Geen speld tussen te krijgen. Waarom zouden linkse mensen alleen geloofwaardig zijn als ze in de bijstand zitten?

Reacties zijn gesloten.