#Twitter voor beginners

TWEET!

Weer wat nieuws. Hoewel, zo heel nieuw is het niet, maar wel ineens erg ‘nieuws’. Twitter is een kletsplek. Op de inlogpagina staat de volgende definitie: Twitter is een manier voor vrienden, familie en collega’s om contact te houden door het regelmatig online beantwoorden van één simpele vraag:

“Wat ben je aan het doen?

Deze definitie is volgens mij meteen het grootste struikelblok voor de populariteit van de gratis dienst. Want zó beschreven lijkt het puur bedoeld voor narcisten, die alles wat ze doen kennelijk belangrijk genoeg vinden om wereldkundig te maken.

Kattenbakvulling
Een vluchtige blik op Twitter bevestigt deze indruk. Het is één en al: “Even de kattenbak geleegd. Tjonge wat een lucht!“Lekker House kijken met mijn vriendin. Wat zijn ziektes toch interessant als je ze zelf niet hebt.nutteloosheid van de informatie grijpt je naar de keel. Ook al omdat Twitter geen enkele ruimte biedt voor verdieping, want je krijgt voor elke Tweet* hooguit 140 karakters ter beschikking. Inclusief spaties.

Op schoot bij de minister
Wat de eigen definitie van Twitter echter buiten beschouwing laat, is de ontvangerskant. Je kunt als Tweep* kiezen van welke andere Twitteraars je de wedervaardigheden wilt volgen. En daar zitten best interessante mensen tussen. Een populaire is Maxime Verhagen, die een paar keer per dag meldt met wie hij aan tafel zit, gaat zitten of heeft gezeten en wat er besproken is, soms met een link naar een foto of een relevant artikel. Zit hij dus stiekem onder de vergadertafel mobiel te Tweeten. Grappig om van heel nabij de gangen van een minister na te kunnen gaan.

Leuke dingetjes
Daarnaast zij er mensen die verder onbekend zijn, maar die wel heel leuke dingen meemaken. Of luitjes die de saaie dingen die ze meemaken leuk kunnen brengen. Heb je die eenmaal toegevoegd aan de groep mensen die je wilt volgen, dan volg je ze ook letterlijk tijdens hun dag. Net als bij een blog, maar dan héél kort en actueel. “Kijk, dit gebeurt nú!” Met een linkje naar een direct uit de GSM verstuurde foto erbij).

Actueel
Twitter wordt veel gebruikt door journalisten, om hun collega’s en andere meelezers via de mobiele telefoon op de hoogte te houden van de actualiteit. Ze voegen vaak interessante linkjes in hun Tweets toe, naar iets wat ze net gelezen of gevonden hebben. Sommige (amateur) journalisten gebruiken Twitter zelfs om live verslag te doen van bijvoorbeeld een demonstratie of een brand. Met name in landen met beperkte persvrijheid is dat echt een oplossing. Als je de Tweeps die je volgt een beetje zorgvuldig kiest, kun je het nieuws heel aardig volgen. Al is Twitter zeker geen alternatief voor een (al dan niet digitale) krant.

Geef het een kans
Heb je een oersaai leven, kun je niet lollig schrijven, vind je dat jouw belevenissen niemand wat aan gaan en wil je de vraag ‘Wat ben je aan het doen?’ Aboluut niet online beantwoorden? Dan nóg kun je het nodige plezier peuren uit Twitter. Kies gewoon zorgvuldig wie je volgt en geef jezelf even de tijd om te wennen. Er gaat een wereld voor je open.

*Verklarende woordenlijst
Tweep = iemand die twittert
Tweet = een getwitterde boodschap
Twexit = ik ga wat anders doen

Zeker volgen!
@KrekHak

Wie ik (onder meer) volg
@MaximeVerhagen (minister)
@Adformatie (breaking nieuws uit de reclame)
@LuukKoelman (columnist en journalist)
@2525 (Oertwittergoeroe Francisco van Jole)
@sprout_nl (magazine voor anders ondernemen)
@RuSt (elke dag een mooie tekening)
@jesuispie (webjournalist retecool)
@dutchcowboys (mediablog)
@beerbergman (webspecialist die me naar Twitter lokte)