SEO voor beginners – Ben je goed vindbaar op Google?

In de serie ‘zoekmachineoptimalisatie voor iedereen’ schreef ik al eerder iets over hoe je door veel relevante tekst te gebruiken beter scoort bij de zoekmachines. Dit keer wil ik het hebben over het testen van je eigen vindbaarheid. Er zijn verschillende simpele manieren om te kijken of je bij Google en consorten al met de grote jongens mee mag doen of dat je nog steeds voor spek en bonen op het internet aanwezig bent.

Ben je vindbaar op Google?
De belangrijkste bron om te testen of je vindbaar bent op Google, is Google zelf. De Google PageRank (PR) bepaalt mede je klassement in de zoekresultaten. De PR is gebaseerd op de kwaliteit van je site-inhoud, de hoeveelheid links die naar je site verwijzen en de kwaliteit van die links. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt, weegt link vanuit (ik noem maar wat) een recensie over jouw tent bij Michelin.fr veel zwaarder dan eentje vanuit een linkverzamelsite waar je op één pagina staat met tientallen restaurants, cafés, pretparken en andere uitspanningen.

Je ranking checken
De makkelijkste manier om de pagerank te controleren is door de Google toolbar aan je browser (Firefox, Internet Explorer en dergelijke) toe te voegen. Je kunt hem hier downloaden. Daarnaast zijn er verschillende sites waar je je rank kunt opzoeken, zoals deze. Je ziet dan meteen ook wat je Alexa ranking is (vooral interessant voor grote professionele sites) en of je site opgenomen is in de open internet directory DMOZ. Is dat laatste niet het geval, dan is het raadzaam om je daar alsnog in de juiste categorie aan te melden. Dat is gratis en goed voor je vindbaarheid via de zoekmachines.

En? Hoe doe je het?
Een hoge pagerank is een indicatie dat je site goed aangeschreven staat. Een site met PR 5 zal met dezelfde zoektermen hoger in de resultaten komen dan een identieke site met PR 3. Heel veel actief onderhouden huis-tuin-en-keuken-sites hebben overigens pagerank 3 of 4. Een PR van 5 of 6 is dus zeer respectabel. De allerhoogste score is 10, maar zover ik weet haalt niemand dat. De homepage van Twitter.com bijvoorbeeld, komt op 9. Ter vergelijking: Krek.nl heeft pagerank 3. Als het gaat om de Alexa-rating, een soort toplijst van alle sites ter wereld, sta ik ergens rond de 3,8 miljoen. Allerminst indrukwekkend.

De lakmoesproef – vindbaarheid in de praktijk
Gelukkig is de ranking maar een theoretische indicatie van je vindbaarheid. Het is veel interessanter om te weten hoe je in de praktijk gevonden wordt. Om dat uit te vinden, is er een simpele lakmoesproef. Kopieer een stuk originele tekst, liefst een hele zin met daarin een paar relevante trefwoorden, van je homepage. Ga vervolgens naar Google Advanced search. Plak daar de tekst in het bovenste veld en klik op ‘search’.
Als je site niet op de eerste pagina in de resultaten verschijnt, is er al enige aanleiding tot zorg. Doe nu hetzelfde nog eens maar gebruik nu het tweede veld. Je zoekt dan op precies die zin in precies die woordcombinatie. Nu móet je site op nummer 1 staan. Is dit niet het geval, dan is je site niet door Google geregistreerd, of de gekozen zin is niet origineel. We zien dit vaak met bijvoorbeeld toeristische sites, waarbij iedereen elkaars ronkende teksten pikt. Google herkent dit soort ‘duplicate content’ en geeft de allereerst gevonden versie een goede ranking. Alle geplagieerde versies komen veel lager in de resultaten. Net goed.

Noot: niet je eigen naam googlen!
Zorg er wel voor dat in de zin die je gebruikt alleen trefwoorden staan die mensen logischerwijs gaan gebruiken in zoekopdrachten. Als je je eigen naam invult, is de kans dat je goed scoort vele malen groter. Natuurlijk moeten potentiële klanten die op jouw naam zoeken je site op de nummer één-positie aantreffen, maar dit is van ondergeschikt belang. Die mensen kennen je al via een andere weg en vinden je toch wel, al was het via het telefoonboek. De groep die je nog niet kent en die alleen op je product of dienst zoekt, is veel interessanter!

Woordcombinaties
Laten we er van uitgaan dat je site de eerste test doorstaan heeft. De volgende stap is uitzoeken met welke woordcombinaties je site goed scoort. Laten we weer even uitgaan van mijn eigen site, die van KREK. Copy & Concept. Deze site heb ik vlak voor mijn emigratie in 2.000 zelf gebouwd (daarom is hij zo lelijk) en volgeschreven om ook in Frankrijk gevonden worden met trefwoorden die beschrijven wat ik ben – ‘freelance copywriter’, ‘freelance tekstschrijver’ – en wat ik lever: ‘freelance copy’ en ‘copy & concept’. Ik voer dus simpelweg deze teksten in bij www.google.nl en kijk of ik zo gevonden wordt. (consequent 1e pagina, behalve bij freelance tekstschrijver, daar ben ik zo goed als onvindbaar, met een positie op de 10e pagina. Toch eens wat aan doen.).

UPDATE 22/09/2009: ik heb er wat aan gedaan en sta nu op pagina 2. Nu doorpakken!

Wat nu?
Goed, je weet nu of je vindbaar bent en met welke trefwoorden je gevonden wordt. Als je tevreden bent, dan heb je kennelijk een goede sitebouwer en heb je allicht ook zelf het nodige gedaan om externe links te krijgen. Gefeliciteerd. Maar wat als je níet tevreden bent? Hoe kun je ervoor zorgen dat je met bepaalde trefwoordcombinaties hoger scoort? Dat behandel ik graag een volgende keer.

UPDATE (juni 2013): De manier waarop Google sites waardeert verandert snel. Sommige onderdelen van bovenstaand artikel, zoals het stuk over de pagerank, zijn inmiddels verouderd. Maar waar het gaat om het testen van je eigen vindbaarheid, klopt alles nog redelijk.

Eerder in deze serie: Schrijven om gevonden te worden