Maskers af, maskers op?

Ik was onlangs bij de tandarts en bij de kapper. Nu zou er een grap kunnen volgen over dat kappers helaas geen gaatjes kunnen vullen en tandartsen niet kunnen knippen, maar die volgt niet. Dit stuk gaat namelijk over de mond/neus-maskers van genoemde gebit- en haarprofessionals.

Met maskers werken

Helemaal in het begin van de pandemie, ergens in 2020, waren er twee kappers in Missouri (USA) die allebei corona bleken te hebben. Toen ze deze diagnose officieel kregen, waren ze al eventjes besmet, zowel zonder als met symptomen. Maar in de tussentijd hadden ze wél mooi 139 mensen geknipt. De gezondheidsautoriteiten hebben deze klanten opgespoord en gevolgd. Gelukkig werd niemand in dit goed gekapte cohort ziek. De kappers hadden namelijk tijdens hun werk consequent mondmaskers gedragen. Overigens hadden ze elkaar wél geïnfecteerd, omdat ze tijdens hun coffee break de maskers afdeden.
Een ander voorbeeld is van een Chinees die van Wuhan naar Toronto vloog en die de hele 15 uur durende vlucht had zitten hoesten. Bij aankomst werd hij positief getest op COVID19. Toch bleek hij niemand in het toestel te hebben geïnfecteerd, omdat hij de hele reis keurig zijn masker was blijven dragen.

N=3 is geen bewijs

Natuurlijk is een steekproef met drie personen geen bewijs. Laten we het daarom eens breder trekken en naar de complete beroepsgroepen van kappers en tandartsen kijken. Dit zijn professionals die uit hoofde van hun beroep dicht bij het gezicht van hun klanten komen. Zij moeten voor hun bescherming dus vertrouwen op neus/mond-maskers. De tandarts loopt zelfs extra risico, want door al dat geboor, gespuit en gekrab zit de klant met de mond wijd open toch een soort covid-fontein te wezen. Desondanks hoor je nooit iets over een Corona-golf onder tandartsen. Als je online gaat zoeken vind je wel een verontrustend bericht dat een zestal studenten tandheelkunde besmet zou zijn geraakt. Maar bij nadere bestudering blijkt dat de besmetting van deze studenten níet op de opleiding heeft plaatsgevonden.

Geen bewijs is ook geen bewijs

Vele tienduizenden kappers en tandartsen werken met mondmaskers op en er zijn géén berichten over massale infecties in tandartspraktijken en kapsalons. Maar afwezigheid van bewijs dat maskers niet werken, bewijst niet dat masker wél werken. Toch lijkt zo’n grootscheepse praktijktest in de meest risicovolle omstandigheden een sterke indicatie dat gezichtsmaskers waarschijnlijk toch wél enigszins een beetje werken tegen een besmetting met COVID. Ook ernstige bijwerkingen als flauwvallen, zuurstofgebrek, hoofdpijn of bacteriële infecties onder hoofdbehandelaars zijn niet bekend, dus kwáád kan het dragen van een masker ook al niet.

Een tandje minder, svp.

Gezien voornoemde omstandigheden  en sterke aanwijzingen voor de effectiviteit van gezichtsmaskers bij de preventie van COVID 19 verzoek ik complotdenkers die zónder masker een grote mond hebben tegen diegenen die wél een masker willen dragen vriendelijk  in het vervolg hun gore, asociale pleurisbek te houden.