Bert Brussen en Von der Dunk in Propria Cures

Het failliet van nieuwrechts in Nederland
Na een paar maanden duocolumn met Bert Brussen is het tijd de balans op te maken. Heel eerlijk gezegd stemt het niveau mij allerminst vrolijk. Bert Brussen maakt zonneklaar dat het faillissement van neoliberaal Nederland naakt. Deze zelfverkozen vertegenwoordiger van het rechtsgeoriënteerd angry young journalism toont een onwelriekend dédain voor de doorwrochte argumentatie ten faveure van de frontale confrontatie. Dit slag volk praat niet met je maar over je. Dit slag volk praat niet met je maar tegen je. Dit slag volk overweegt niet, begrijpt niet, doorvoelt niet, denkt niet… Men scheldt.
En niet alleen tegen mij. Bert Brussen laat zich in ál zijn stukken kennen als een nietsontziende vuilspuier, die zonder aanzien des persoons de aanval kiest. Waar ik tracht de discussie zuiver te houden, lijken de discours van Bert slechts gericht op het uitlokken van hoon. Het is goedkoop effectbejag van een neokapitalistische metaforenfabriek die een onwelriekende stroom diskwalificaties en persoonlijke aanvallen uitkakt. Brussen poneert meningen zonder onderbouwing. En iedereen met maar de geringste tegenwerping wordt weggezet als de aartsvijand aller verstandige mensen. Bert gokt wat het volk denkt, en schrijft dat vervolgens op. Hij dient slechts de mammon van de online media: traffic.

Thomas von der Dunk

*******

Het failliet van Thomas von der Dunk als mens
En ja hoor, in dit weerzinwekkende stuk probeert weer eens zo’n smerige, hypocriete, volgevreten linkse vrijheidshater mij kapot te maken met een demoniserend, ongefundeerd en intolerant huiliehuilie-verhaal dat vol staat met stropoppen, ad hominems en jijbakken. De minderwaardige linkse gelijkhebbers met hun achterlijke, drammerige schijtmoraal staan altijd klaar om mij, internetfenomeen Bert Brussen, op stuitende wijze hun betweterige fatsoensfascisme door de strot te duwen. Alsof het niet erg genoeg is dat die naïeve wereldverbeteraars van de linkse kerk hun cultuurrelativistische en kryptofascistische anti-vrijheidsgedachte zomaar overal mogen spuien. Het paternalistische, terminaal zieke ‘dat moeten we niet willen met zijn allen, in dit land’ van die babyboomerregentenkliek is een duidelijk bewijs van het morele failliet van de linkse dictatuur. Want keiharde censuur, mij monddood maken, dat móet van fatsoenlijk links. Zo rollen populistische Gutmenschen als Von der Dunk, Francisco van Jole en de paarse broek Jeroen Mirck. Deze moralistische haatzaaiers vormen de basis van het ‘weg met ons’-denken dat ons land tot op het merg verrot en verkankert. Met hun incestueuze vooral anaal te genieten Dutch Bloggies en kuttegels. Kop, spijker, raak.

Bert Brussen


NASCHRIFT:
Ik ben al 30 jaar abonnee en groot fan van het satirisch studentenweekblad Propria Cures. Ooit was voor mij een plaatsing of zelfs maar de vermelding van mijn naam in dit blad zo’n beetje het hoogst haalbaar. In de periode ruwweg van Erik van Muiswinkel tot Beau van Erven Doorens kreeg ik zelfs ooit twee stukjes geplaats. Hemelse zegening, een week in de wolken.
Onlangs las ik dat de jaarljkse jacht op kopstukken in de media weer geopend was via de PC Onthoofdwedstrijd. Het leek me aardig een pastiche te schrijven op de bekende Volkskrant-polemiek
Von der Dunk versus Bert Brussen. Helaas haalde mijn inzending niet de voor publikatie benodigde voldoende. En dat terwijl toevallig aanwezig jurylid Bert Brussen zelf besloot vóór de voorlezing te vertrekken, om er toch vooral niet bij te hoeven zijn. Right. Hoe dan ook, mijn stukje haalde het niet. Daarom plaats ik het hier alsnog.

Resultaat: derde plaats met 32 punten. Gedeeld door 6 juryleden geen voldoende. Volgende keer beter.