Omhels je angst

De moordenaars van Charlie Hebdo zijn dom. Ze hebben niet begrepen dat ze met deze slachtpartij hun grootste vijanden in het zadel helpen. Mensen als Marine Le Pen en Geert Wilders, zonder twijfel verafschuwd door de redacteuren en cartoonisten van Charlie Hebdo, zullen de aanslag met veel plezier misbruiken voor hun eigen agenda. Ik durf te wedden dat Le Pen en haar kliek zich in de handen wrijven bij dit typische geval van mazzel. Ze zijn in één klap verlost van een paar giftige luizen in hun pels, met als bonus een legitieme aanleiding om weer eens lekker los te gaan tegen de moslims.

Trap er niet in. De vijanden van jouw vijand zijn niet per se jouw vrienden. Kies je de zijde van de slachtoffers bij Charlie Hebdo? Bedenk dan dat zij niet alleen streden tegen extremistische moslims, maar ook tegen misbruik makende machthebbers, corrupte kapitalisten, opruiende neofascisten en andere rotzakken die onze vrijheid bedreigen.

Laat je niet gek maken. Kanaliseer je woede. Stem tegen haat en voor verdraagzaamheid. Geef de terroristen niet hun zin.

Want wat wilden de Charlie Hebdo-moordenaars bereiken? Waren ze er alleen op uit om hun beledigde god en profeet te wreken? Dan is dat gelukt. De boosdoeners zijn dood. Net als een paar onschuldige omstanders en twee politieagenten, waarvan één praktiserend moslim.

Wilden ze voorkomen dat hun profeet in de toekomst nog beledigd zal worden? Dan is dat mislukt. De Franse satirische pers kennende ga ik er van uit dat de redacteuren blijven schrijven en de cartoonisten tekenen.

Wilden ze verdeeldheid zaaien en haat aanwakkeren tussen mohammedaanse en andere Fransen? Willen ze ons uit elkaar drijven? Dan maken ze een kans. Daarom juist moeten wij er samen voor zorgen dat hun opzet niet slaagt. Keer dus om en kies de tegengestelde richting. Doe als Charlie Hebdo na de brandstichting in hun kantoor. Omhels de moslims. Omhels de gesluierden. Omhels desnoods een kutmarrokkaantje. En als je moslim bent, omhels dan de ongelovigen. Omhels de cartoonisten. Omhels desnoods een homo.

Wat ook je achtergrond is, laat zien dat je vóór vredig samenleven bent. Omhels de ideeën van de ander. Omhels kritiek. Omhels harde woorden. Omhels beledigende beelden. Omhels het gesprek. Omhels je angst. Maar omhels niet het geweld.