Copytaria: een zwakke plek in het systeem?

Deze week is de eerste opdracht verstrekt via het Copytaria-systeem. De klant bleek achteraf een beetje teleurgesteld, want hij had verwacht dat de drie door hem gekozen schrijvers allemaal een voorstel zouden schrijven. Tja…

Hij zei echter ook iets dat me wél serieus aan het denken zette. Het volgende:

Wat als ik de tekst niet voldoende vind? Moet ik hem dan toch afkeuren en de procedure opnieuw starten? Met een slechte comment achter mijn naam, waardoor anderen niet eens meer willen proberen? Als ik een nieuwe procedure start, verlies ik weer een maand tijd. En dat wil ik ook niet… Moet ik die mindere tekst dan toch betalen, en ermee aan de slag gaan?

Onzekerheid. Dat is de grootste vijand van een nieuw concept als Copytaria. Het is verleidelijk het systeem daarvan de schuld te geven, maar als we naar de alternatieven kijken, blijken die net zo min zekerheid te bieden.

Op Freelance.nl bijvoorbeeld, kun je je opdracht uitzetten binnen een grote groep schrijvers. Degenen die jouw klus wel zien zitten, sturen je een offerte. Daaruit mag je dan het meest interessante aanbod kiezen. Dan maakt je dus een keuze op basis van een prijs, met misschien een meegestuurde motivatie en op zijn best een kijkje op een site. Je gaat nog steeds in zee met iemand die je niet echt kent.

Nou moet ik constateren dat op Copytaria de informatie per deelnemer wel érg summier is. Elke schrijver presenteert zich in een blokje tekst van maximaal 250 aanslagen. Daarom heb ik de mogelijkheid voor schrijvers gecreëerd om een eigen profielpagina toe te voegen, met alle ruimte om zichzelf tot in detail te beschrijven. Ervaring, klantenbestand, specialisaties… alles mag, behalve een link naar de eigen site (Copytaria is geen reclamemedium).

Met de nieuwe profielpagina’s krijgt de opdrachtgever veel meer houvast bij het selecteren van de juiste copywriter, tekstschrijver, journalist, redacteur of corrector voor zijn klus. Zie als voorbeeld het uitgebreide ‘profiel’ van het testaccount van Copytaria: Aardvarken. Overigens, om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden doe ik voorlopig alleen voor spek en bonen mee.