Zojuist kreeg ik een mailtje onder ogen van iemand die vraagt: “Zijn de woningen al gebouwd, wat zijn de modelatieten?” Ik denk dan: als je modelatieten hebt, volstaat een klein BH’tje. Maar alle gekheid op een stokje, je ziet dat veel mensen taalfouten maken omdat ze te ingewikkeld doen.
Vooral managers en ambtenaren hebben daar een handje van. Ze breien allemaal vaste formuleringen en vaktermen aan elkaar zodat het net lijkt of ze intelligent zijn. Maar eigenlijk is het tamelijk dom om nodeloos ingewikkeld te schrijven. De kans wordt kleiner dat je lezer gaat doen wat jij van hem wilt.
Een de laatste tijd te populair woord, is ‘functionaliteit’. Dit betekent ‘bruikbaarheid’, ‘nut’, ‘doelmatigheid’ of ‘werking’. Met andere woorden, de functionaliteit beschrijft de kwaliteit van een actie. De mate waarin een apparaat of iemand doet wat hij moet doen. Hoe functioneel iets is.
Met name in de webbouw-wereld kom je het woord vaak tegen in een andere betekenis. Namelijk die van ‘gebruiksfunctie’ of zelfs ‘gereedschap’. De webbouwer heeft het dan over de functionaliteiten van de website. Hij bedoelt gewoon ‘functie’, maar dat klinkt bij lange na niet interessant genoeg.
Het woord wordt breder en breder en je kunt het zo langzamerhand overal voor gebruiken. De functionaliteit van rubber laarzen is dat ze je voeten droog houden. De geldautomaat heeft een biljetuitgiftefunctionaliteit. Nieuwe functionaliteit Google – Zoekmachine Marketing Blog.
Laten we nou afspreken dat je in dit gevallen het woord functionaliteit mijdt en gewoon zegt: Het voordeel van rubber laarzen is dat ze je voeten droog houden. De geldautomaat verstrekt bankbiljetten. Nieuwe functie Google: Blog over zoekmachinemarketing. Dat zal de functionaliteit van je teksten zeker ten goede komen.