Makelaarsstreken

We weten allemaal dat het met de huizenmarkt niet zo erg goed gaat. De prijzen dalen, maar kopers blijven afwachten, vooral ook omdat ze bang zijn hun eigen huis niet te kunnen verkopen. Voor je het weet zit je met dubbele woonlasten. Makelaar B&L uit Deurne heeft hier iets op gevonden: de ‘Dubbele Woonlasten Garantie’, wegens de taal- en denkfout gesignaleerd bij de collega’s van HardCopy. Bij nadere bestudering blijkt dit een typische makelaarsstreek. Er wordt hier namelijk een ‘garantie’ gepresenteerd die niets anders is dan een afspraak tussen koper en verkoper.

Hoe werkt de dubbelewoonlastengarantie?
Het komt er op neer dat de verkoper 2,5% van de ontvangen koopsom in depot laat staan bij de notaris. Zo lang de koper zijn eigen huis nog niet heeft verkocht krijgt hij maandelijks een uitkering uit dit ‘garantiefonds’.
Het is dus een lokkertje dat de verkoper inzet om de koper over de streep te trekken, zelfs als deze zijn eigen huis nog niet kwijt is. Na twaalf maanden is dit potje op, en komen alsnog de dubbele woonlasten.

Rokertje?
De ‘dubbelewoonlastengarantie’ stimuleert de koper om meer risico te nemen. Iets wat in de huidige markt niet echt verstandig is. De enige die daar baat bij heeft is de makelaar, die wel goede sier maakt met deze ‘oplossing’ maar verder geen stuiver aan de garantie bijdraagt. Het is een klassieke sigaar uit eigen doos.

Let ook op het eerste woord op de uitlegpagina.

Er staat niet NIEUW!, maar NIEUWS! Met dit ene kleine lettertje maakt de makelaar impliciet duidelijk dat hij hier geen product presenteert maar een nieuwsfeit signaleert. Wat een boefje.