Beste Martijn,
Ruim drie weken geleden bedacht ik dat er een site moet zijn waar tekstschrijvers hun diensten kunnen aanbieden op basis van ‘de klant bepaalt wat hij betaalt’. Ik heb er niet al te lang over nagedacht, liet de site bouwen en schreef hem vol: www.copytaria.nl.
Wat ik echter miste, was het filosofisch kader achter mijn intuïtieve wens het anders te gaan doen. Vooral ook omdat ik heel veel negatieve feedback krijg. “Dat gaat nooit lukken” “Ze gaan misbruik van je maken” “Je weet niet hoe het bedrijfsleven werkt”.
Hmmm. Zojuist ben ik gaan googlen naar ‘waardebepaling achteraf’. Zo heb ik ontdekt dat ik niet helemáál niet helemaal goed bij mijn hoofd ben. Want Martijn Aslander doet het ook, en kan bovendien vertellen waarom het wél werkt.
Een belangrijk voordeel van het systeem is dat het de stressfactor elimineert. Het mooie ‘no cure no pay’-systeem ontslaat je van elke plicht kwaliteit te leveren. Maar tegelijk stimuleert het je enorm om wél je uiterste best te doen. Niet uit angst, maar gedreven door hoop! Je denkt bij elke klus opnieuw: “Die klant gaat zó uit zijn dak straks, dat hij breed glimlachend een vette cheque schrijft.” Je ziet, ik heb nog niet de totale onthechting bereikt en blijf aan geld denken. Maar het begin is er.
Hoe dan ook, goed dat jij er bent en dat je doet wat je doet. Als je ooit eens een tekst nodig hebt, of informatie over een huis kopen en wonen in Frankrijk, of een plek om te eten en te overnachten halfweg tussen Utrecht en Nice, dan weet je me te vinden.
Met vriendelijke groet,
Krek.
Je begrijpt, ik vind die Martijn wel een geschikte peer, al is hij af en toe wat te vluchtig naar mijn aardse smaak. In vergelijking met de meeste goeroes echter is Aslander zéér nuchter en down to earth. Geen schema’s en vaag gelul, geen onbegrijpelijke power point-opsommingen van ’10 points to success’. Kijk vooral ook op de pagina waar hij enkele artikelen heeft verzameld. Het blijkt dat er in 2007 al over de ‘nieuwe trend van de waardebepaling achteraf’ (NRC) werd gesproken. Het was echt ‘van deze tijd’ toen, maar kennelijk nog niet genoeg om een succes te worden. Hopelijk is de wereld, en met name het bedrijfsleven, er nu wél klaar voor.