Schrijf jij ‘u heeft’ of ‘u hebt’? Persoonlijk kies ik altijd voor ‘U hebt’. ‘U’ is immers – net als ‘jij’ – geen derde persoon enkelvoud, zoals ‘hij heeft’. Het kan verwarring opleveren, zoals in: De man die u geslagen heeft, ligt nog steeds in het ziekenhuis. Verder is het natuurlijk bijzonder vreemd om ‘u’ in één zin van persoonsvorm te laten wisselen. Zoals in: “U bent een schurk en heeft geen geweten.”
Waarom gebruiken mensen dan tóch ‘U heeft’? Ze vinden het netter. Het klinkt respectvoller. Of het is intern gewoon zo afgesproken. Dat zijn tenminste de smoesjes die ik steeds hoor als ik consequent ‘u hebt’ gebruik in een tekst en de klant wil dat ik daar ‘u heeft’ van maak. Wat ik dan natuurlijk mokkend doe, want het is niet echt fout. Een kwestie van slikken en tikken.
Toch, ik kan er niet tegen. De enige reden dat men het correcte(re) ‘u hebt’ niet wil gebruiken is omdat ‘hebt’ bij ‘je’ lijkt te horen. Je hebt, dus u heeft. Het is pure aanstellerij. Mijn oog blijft er telkens weer achter haken. Ik lees een tekst en het ‘u heeft’ schreeuwt me toe. Ik schreeuw (heel stil van binnen natuurlijk dan toch altijd nog) terug: “U HEBT, U HEBT, U HEBT!”
Dus mocht je me een keer zien lezen en ineens een verbeten trek om mijn mond ontdekken, vergezeld van een blik van onverholen walging, dan weet je nu wat er aan de hand is. Ik lees u heeft.