Hou op met dat schunnige gegeniet!

Ik las vandaag in de Adformatie van vorige week donderdag een vlammend betoog van Peter van Zijp tégen de verhuftering van de Nederlandse reclame. Nou is al een tijdje mijn beamer stuk, zodat ik een paar weken geen reclameblok meer heb mogen genieten, maar ik begrijp precies wat hij bedoelt. En dat bevalt me maar matig. Waar Peter tegen te keer gaat is de verheerlijking van het ruime gebaar. Gooi je zwembad lekker vol, koop een nieuwe auto, flikker je oude koffie-apparaat weg en ga weer aan de Cloony-tampons voor 50 cent per kopje. Het mag weer van De Bank.

Van Zijp vindt het niet meer kunnen in deze tijd – en al helemaal niet voor een crisisverantwoordelijke bank – om ineens weer het ongebreideld consumeren te promoten. Ik merk dat ik het met hem eens ben. Dit weekend heb ik een uitnodiging geschreven voor een chique party in Het Gooi, waar eigenlijk alleen bovenmodale juppen vanaf een jaar of 30 welkom zijn. Upwardly mobile people, die een avond beschaafd amusement werd geboden met vingervoedsel (snacks heette dat vroeger), een bekende disk jockey en hele dure champagne met korting. Een en al ‘exclusief’, ‘alleen voor de happy few’ en ‘upon invitation only’. Enneh… alleen mooie mensen alstublieft. Ik heb de uitnodiging natuurlijk netjes geschreven. Maar op een of andere manier stuitte het me tegen de borst.

Ook dit weekend, zag ik plaatjes van de Twitter-cruise. Een bijeenkomst van heel veel mooie, gelukkige, gezonde en welvarende mensen bij elkaar op één boot, samen aan tafel en het glas heffend, met allemaal zonder uitzondering een shiny happy iPhone in de vrije hand. Die ze ook nog eens onophoudelijk aan het checken en het bepotelen waren om te kijken wat er aan de andere kant van de boot aan het gebeuren was en om aan iedereen die er niet bij was via Twitter te melden wat die sukkels allemaal aan het missen waren.

Ik wist al van mezelf dat ik een moralist ben. Zo ben ik van verzekeringsagent gewisseld omdat mijn oude (een ventje van 1.65m) ineens in een Hummer naar kantoor kwam. Maar nu blijk ik ook Calvinistische trekjes te krijgen. Ik ga ostentieus genieten en schaamteloos lol maken onsmakelijk vinden.

Hmm… maar stil in een hoekje gaan zitten wachten tot het over is.