Tjetten met krek

Eerst breeuwen en dan tjetten. Als je tenminste wilt dat je schip waterdicht is en blijft. Weten jongeren tegenwoordig nog wat breeuwen is? Het vullen van naden en kieren tussen de gangen (planken) van de scheepshuid en het dek met uitgeplozen henneptouw en pek… er wordt waarschijnlijk alleen nog maar gebreeuwd op kleine historische scheepswerfjes. En op pittoreske vakantiestrandjes, waar Griekse en Portugese schippers tegen de economische stroom in het hoofd boven water proberen te houden door zélf hun scheepjes te repareren.

Na het breeuwen kan de scheepshuis getjet worden. Tjetten betekent schilderen, menieën en klinkt Indonesisch in mijn oren. Misschien is het ook wel gewoon een onomatopae. Want als je met een kwast het hout impregneert klinkt dat ook een beetje van ’tjet, tjet, tjet’.

Deze inleiding heeft overigens niks te maken met het onderwerp waar ik het echt over wil hebben. Het is pure interessantdoenerij, bedoeld om de lezer onder de indruk te brengen van mijn rijke woordenschat en brede nautisch-historische kennis. Dat je bij jezelf denkt: “Tjonge, die Krek., die weet wel erg véél, zeg.”

Maar eigenlijk gaat het hier dus over ‘chatten’. Niks met verven te maken, al kun je het met verve en zelfs schilderachtig doen. Ik wilde gewoon de aandacht vestigen op de nieuwe chat-functie op dit blog. Het chatvenster (rechts boven) staat ook op diverse andere sites, zoals copywriteretalage Krek.nl en fransehuizensite Immogo zodat ik nu door ál mijn doelgroepen direct aanspreekbaar ben. Mits online.

Dus als je eens goede zin hebt en je pet staat naar een chatje… wat let je?!

UPDATE: de chatsoftware bleek niet 100% betrouwbaar. Delen van de conversatie raakten kwijt. Heb de chat-knop dus verwijderd. Kent iemand een meer betrouwbare manier?