Wat kost een brochure?

Iemand kwam via Google op dit blog terecht op zoek naar de term “Wat kost een brochure”. Vergeefs, want het antwoord stond niet op deze site. Tot nu toe, want daar ga ik verandering in brengen. Komtie: Een complete brochure, geschreven door een professionele tekstschrijver en gedrukt in een oplage van 1.000 exemplaren, kost tussen de 1.000 en 50.000 euro. Ongeveer.

Stel een domme vraag en je krijgt een dom antwoord.
Het is onmogelijk om te zeggen wat ‘een brochure’ kost. Het ligt er maar aan. In de beginjaren van mijn freelance-carrière schreef ik eens de corporate brochure voor Balance Financieel, Technisch en Juridisch Management op Projectbasis. Dat ding bestond uit een omslag, met daarin drie zorgvuldig vormgegeven en meesterlijk volgeschreven katernen tussen kunstig bedrukte kalkeervellen. Dit alles samengevoegd met een ingenieus systeem van schroefjes en boutjes. De fotografie in de drie katernen werd verzorgd door Hans Neleman. Een fotokunstenaar werkzaam in New York die voor de foto voor het eerste katern 10.000 gulden (dus dat scheelt) vroeg.

Kost een paar centen, maar dan heb je ook een groot beeld vol symbolen, waarvan uitsnedes alle pagina’s van het katern sierden. Het hoofdbeeld werd bovendien in groot formaat afgedrukt om ingelijst de vergaderzaal van extra cachet te voorzien. Ik weet niet wat de totale oplage heeft gekost, maar Neleman werd duurder bij het tweede en derde katern, dus ik denk dat de 50.000 gulden aardig in de buurt kwam.

Toch hoeft een brochure geen halve ton te kosten. Het is ook wel mogelijk om 1000 brochures van 8 pagina’s te laten drukken voor 1 euro per stuk. Dan blijft er alleen weinig geld over voor een goede tekstschrijver, een trendgevoelige ontwerper, mooie fotografie en chique papier. Alle waar naar zijn geld, nietwaar?

Wel kan ik melden dat het laten maken van een brochure de laatste decennia alleen maar goedkoper is geworden. Dus als je nog een paar jaar wacht, kun je misschien al voor een paar tientjes de blits maken.