Krek. grote man in projectontwikkeling Tournus

projectontwikkeling tournus copy

Nou ja, ‘groot’, dan toch vooral in de breedte én in vergelijking met de jonge architecten die mij flankeren. Aardig artikel in de regionale krant vandaag over mijn collectieve onroerend goed-project ter stimulering van de locale economie. Ik wil samen met andere Tournusiens als ‘aandeelhouders’ een pandje kopen en opknappen, daarbij ondersteund door de jonge architecten Giorgia en Geoffrey die zich sinds kort in Tournus hebben gevestigd.

Als object van het project kozen we voor een voormalige zaadhandel en dierenwinkel, die al een aantal jaren leeg staat. Tournus telt veel van dergelijke gebouwen. Investeerders zien op tegen dit soort projecten, omdat er inderdaad nogal wat vertimmerd moet worden. Wij willen laten zien dat het economisch haalbaar is, zelfs zonder echt onderin de markt te gaan zitten door alles dicht te timmeren met gipsplaten. Zo kan de ‘Graineterie’ fungeren als model voor andere investeerders die willen meeliften met én bijdragen aan de economische groei van Tournus.

De aankoopprijs van het pand, dat ongeveer 170m2 telt, is 35.000 euro inclusief notariskosten (ja, echt). De architecten hebben een plan gemaakt voor het creëren van een redelijk groot appartement met twee slaapkamers op de eerste en de helft van de tweede verdieping, plus een ruime ‘loft’ studio met half afgescheiden slaap- en badhoek. Plus natuurlijk een winkel.

Onze bedoeling is om de aankoopsom bij elkaar te schooien door een dertigtal individuele particuliere investeerders te zoeken die elk een aandeel willen kopen van €1000,- of meer.  Het blijft hun geld, en als alles goed gaat kunnen we zelfs nog een beetje rendement bieden, al zal het niet veel zijn. Je moet het niet zien als belegging voor het geld, maar als investering in het opleven van hun stad. We hebben er inmiddels al een stuk of tien, dus dat gaat de goede kant op.

Als we het pand kunnen kopen, kunnen we vervolgens voor de verbouwing een lening nemen bij de bank. De kwaliteit van de verbouwing hangt een beetje af van de hoogte van die lening. Met twee woningen en een winkel rekenen we op een huurinkomst van ongeveer €1100 per maand. Daar zal dan die lening op gebaseerd moeten zijn.

Toegegeven, er zitten nog best veel haken en ogen aan het project, zoals de juridische vorm van de organisatie en natuurlijk het verkrijgen van de lening. De banken hier zijn niet erg in voor geheel nieuwe dingen. Het is nog nooit gedaan, dus dan zel het wel niet kunnen. Maar als niemand ooit iets doet, gebeurt er ook niks. Het pand staat bovendien in een deel van Tournus dat is geoormerkt voor verdere ontwikkeling en daar zijn ook subsidies voor. Dus ook aan die kant valt er wellicht nog wat te halen. Bovendien heeft de burgemeester al beloofd om à titre personnel een aandeel te kopen.

Voor meer informatie (in het Frans) en ontwerp tekeningen en dergelijke zie de speciaal voor dit project opgerichte site: Graineterie de Tournus.