Grote stad onbetaalbaar? Verhuizen naar Frankrijk!

P1090818 copy

Tournus, Midden Frankrijk, Zuid-Bourgogne

Televisieprogramma Stand van Nederland op 5 september 2018 geeft een paar ijzersterke argumenten om de grote stad in Nederland te verlaten en (bijvoorbeeld) te verhuizen naar Frankrijk: “Bestaande koopwoningen zijn duurder dan ooit en de gekte op de woningmarkt lijkt nog lang niet voorbij. Dit jaar wordt 28 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. We zien hoe beleggers huizen wegkapen op de woningmarkt en hoe mensen zoeken naar andere woonalternatieven, zoals tiny houses.”

Verhuizen naar Frankrijk? Hoe dan?

Tiny houses? Waarom niet gewoon verhuizen naar Frankrijk? Natuurlijk is er twijfel. Naar Frankrijk verhuizen heeft nogal wat voeten in de aarde. Hoe moet het met werk? Hoe zit het met de taalbarrière? Je zult moeten wennen aan een nieuwe cultuur, met andere regels en andere mores. Daar staat tegenover dat je hier nog écht de ruimte kunt vinden om heel mooi te wonen voor heel weinig geld. En echt niet alleen op een verloren plek in the middle of nowhere. Ook in veel steden vind je voor een redelijk bedrag een heerlijke ruime woning met alles er op en er aan. En als je zelf een beetje kunt klussen wordt het nog veel interessanter. Dan komen termen als ‘habbekrats’ en ‘schijntje’ in aanmerking.

Een fijn huis in een kleine stad

Net als in Nederland is wonen in de grote steden ook hier hartstikke druk en duur, daar hoef je niet voor naar Frankrijk te verhuizen. Maar ikzelf woon bijvoorbeeld in Tournus, een stadje met 6.000 inwoners, halfweg tussen Dijon en Lyon (allebei een uur met de trein), en op 30 minuten van Mâcon en Chalon-sur-Saône. In Tournus zijn – naast een prachtige 1.000 jaar oude abdij – vier supermarkten, waaronder een gloednieuwe Lidl en een oude Aldi, alle benodigde winkels voor de dagelijkse boodschappen en een rivierkade om te flaneren. Een aantal flinke hotels en maar liefst 35 restaurants waarvan drie met Michelinster. En heel veel goedkope leegstaande huizen.

Goedkoop wonen in Tournus, Frankrijk

Wat voorbeelden: Aan de kade, met uitzicht op de rivier, staat een (ik gok 18e eeuws) pand met vier verdiepingen van 50m2. Dat wil zeggen: 200m2 woonoppervlak, plus een zolder. Bewoonbaar, maar wel in de staat van de jaren ’70. Dit monumentale pand kost 90.000 euro. Vraagprijs.
In het oude dorp verkoopt een Nederlandse familie hun atypische vakantiewoning. Een oorspronkelijk 16e eeuws stadshuisje op de fundamenten van het ‘Castrum Romanum’ waar Tournus op en omheen gebouwd is. In totaal 119 m2 geheel op te knappen maar constructief prima en rudimentair ingericht met keukenblokje, WC en douche, gewelfde wijnkelder en prachtige monumentale gevel in straatje met kinderkopjes. En dat kost. Wait for it… 45.000€ !

Met pensioen, het roer om, of gewoon doorwerken?

Zelf heb ik gewoon mijn werk voor mijn Nederlandse klanten mee naar Frankrijk genomen. Onze kinderen van 3 en 5 waren in een jaar gewend en Franstalig. We begonnen op een boerderij in een dorpje maar vonden het na 15 jaar ‘campagne’ toch fijner om op struikelafstand van bakker, traiteur en slijter te wonen. Tournus heeft alles wat we nodig hebben op loopafstand, inclusief een hoop buitenlanders die het gezellig vinden om in onze galerie een kop koffie te komen drinken. Franse vrienden hebben we niet erg veel, omdat die wat moeite hebben met onze integratie ;-).
Hoe dan ook, als je niet per se aan Nederland vastgebakken zit, vind je op 800km ten zuiden van Utrecht alle ruimte om te wonen als een vorst in Frankrijk. Verhuizen dus maar, zou ik zeggen.

Meer weten over verhuizen naar de Zuid Bourgogne? Bel me of mail me je vragen. Lees eventueel eerst de artikelen in de categorie ‘Leven in Frankrijk‘.

Overigens kun je me ook bellen of mailen als je een goede (SEO) copywriter zoekt, want ik schrijf nog steeds elke dag teksten voor Nederlandse bedrijven.