Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik al heel lang teksten schrijf voor personeelswerving. Mijn eerste vaste baan was copywriter van personeelsadvertenties bij De Bussy Arbeidsmarktcommunicatie. Indertijd schreven we wervingsteksten op basis van briefings die door de klant naar het bureau werden gefaxt.
‘Faxen’ ging met een speciaal apparaat, een ‘fax’, die bij de klant A4’tjes inscande en het signaal via de telefoonlijn verzond naar een andere fax, die het min of meer identiek uitprintte. Wel moest je dan vaak nog terugbellen naar de verzender om te vragen wat er op stond, want het resultaat was niet om ehhh… over naar huis te schrijven.
De briefings stapelden zich op, vooral vlak voor de deadline op donderdag 12.00 uur (wij noemden dat ‘facsisme’), en er waren donderdagen dat ik er tien à twaalf personeeltjes achter elkaar uit perste. Het copywerk was voornamelijk herschrijven van interne functiedocumenten. Wij, de copywriters, maakten lopende tekst van de opsommingen in puntjes, of we lieten de puntjes juist staan en zorgden vooral dat het ‘lekker liep’. Ook verzonnen we een pakkende kop. De advertenties verschenen de zaterdag na de deadline in duimendikke personeelsbijlagen van de Volkskrant en in gespecialiseerde wervingsmedia als ‘Intermediair’.
De teksten bleven overigens niet altijd saai. Eind jaren ’80, toen het werven van vooral technisch en medisch personeel heel lastig was, moesten de advertenties steeds boeiender. Lolliger, eerlijker, spannender… creatiever! We bedachten hele campagnes met 1/1 pagina’s, posters, radiocommercials, Direct Mail (spam per gewone post) en zelfs cassettebandjes (don’t ask).
Eenmaal voor mijzelf begonnen (1991) bleef ik – naast steeds meer ander creatief werk – ook personeelsadvertenties schrijven. En dat doe ik nu nog steeds. Met plezier. Een tijdje was werven makkelijker, maar inmiddels, bijna dertig jaar na mijn eerste copybaan, is de arbeidsmarkt weer krap. Je moet je als werkgever opnieuw uitsloven om de beste mensen binnen te slepen. Óók met goede wervingsadvertenties. De teksten worden nu vooral online gebruikt, maar de kwaliteitseisen blijven gelijk.
Het is een cliché, maar werving is ‘storytelling’. In mijn eerste baan als schrijver van wervingsadvertenties bij De Bussy gaf ik workshops creatief schrijven aan recruiters. Mijn eerste tip was altijd: “Doe alsof je een brief schrijft aan een vriend of een vriendin die goed in de functie zou passen. Leg uit wat het werk inhoudt en wat er leuk én lastig aan is. Vertel vervolgens wat je moet kunnen om succesvol te zijn. Is de brief af, lees hem dan na en maak hem eventueel íets serieuzer. Maar vooral niet te veel. Klaar is Kees.”
Helaas, of gelukkig voor mij, slagen maar weinig mensen er in deze tip op te volgen. Ze kunnen geen boeiend verhaal schrijven, durven hun fantasie niet te gebruiken en blijven hangen in ambtelijke of juridische taal. Ze slagen er niet in het verhaal van de functie over het voetlicht te brengen. Dus kloppen ze voor belangrijke schrijfklussen weer bij mij aan. Ik doe het met liefde.
Wil jij ook goede, wervende vacatureteksten en heb je naast een tekst ook behoefte aan wat advies over media, doelgroepwensen en strategie, stuur dan je briefing niet naar mij maar naar mijn klant WervendeVacatureteksten.nl. Daar zitten ervaren reclamemensen die je kunnen adviseren over mediagebruik en die bovendien mijn teksten nalezen voordat ze naar jou toe komen. Het kost iets meer dan alleen de copy, maar je kunt verder ook alles aan ze over laten. Initiatiefnemer van WervendeVacatureteksten.nl is Vaz Dias Advertising, mijn allereerste klant als freelance tekstschrijver. Ook zij hebben al bijna 30 jaar ervaring in het wervingsvak. Probeer het gewoon een keertje en ontdek hoe wervend écht goede vacatureteksten kunnen zijn.
Al zeg ik het zelf.