Werken vanuit het buitenland, kan dat als freelancer?

werken vanuit het buitenland, kan dat?Ben je freelancer en droom je van werken vanuit het buitenland? Wil je weg uit de drukke Randstad? Wonen en werken in een villa met zwembad in Toscane, een dorpshuis in Portugal of een boerderij in de Bourgogne? Is dat jouw droom? Ik zeg: “Doen!”.

Het lijkt eng, maar het is gewoon een kwestie van durven. Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af wat voor soort freelance-werk je doet. Als je een paar keer per week persoonlijk bij de klant langs moet om te overleggen of om dingen te presenteren, dan is het wellicht wat lastiger. Maar hoeveel van die vergaderingen mislukken als jij er niet fysiek bij bent? Kan het niet online met Skype, Facetime of Zoom? Zijn die vergadering überhaupt echt nodig? Natuurlijk, als jij emigreert zullen er wat dingen veranderen en wellicht raak je ook wat klussen kwijt. Maar als het leven in het buitenland leuker en goedkoper is, hoe erg is het dan om wat minder te werken?

Laat me je iets vertellen over mijn ervaringen als internet-emigrant.

De beslissing

Ik ben in 1990 begonnen als zelfstandig freelance tekstschrijver. Briefings kwamen per fax en teksten leverde ik aan door een floppy disk op de brievenbus te doen. Tien jaar later draaide ik gemiddeld zo’n 1500 productieve uren per jaar vanuit ‘n garagekantoor in Het Gooi. Verreweg de meeste gegevensuitwisseling ging met een modem. In de winter van 1999 besloot ik met mijn gezin te emigreren naar de Zuid-Bourgogne. We verkochten ons huis en in april 2000 betrokken we een grote boerderij op 10.000m2 in het boerengat La Chapelle-Thècle. Natuurlijk zat ik een beetje in de piepzak voor de reactie van mijn opdrachtgevers. Ik had ze vooraf niks gevraagd en was zomaar ineens 800 km verderop gaan wonen. In een fermette met krakkemikkige ISDN-verbinding. Zouden ze dat wel pikken?

Bijna alle klanten bleven

Het antwoord is ‘ja’. Ze pikten het. Ik raakte dat eerste jaar in Frankrijk welgeteld twee klanten kwijt: reclamebureaus in Vinkeveen en Alphen die altijd al per se wilden dat ik voor elk wissewasje bij ze langs kwam. Drie kwartier rijden, tien minuten praten en een A4’tje in ontvangst nemen, drie kwartier terugrijden. Al mijn andere klanten bleek het koud te laten waar ik zit. En dat is nog steeds zo. We briefen en vergaderen online met of zonder webcam, ik schrijf en mail mijn copy en dat is dan dat. Zolang ik mijn teksten op tijd lever en zorg dat ze het juiste effect hebben, zal het mijn klanten verder worst wezen waar ik precies zit te tikken.

Inventariseer je contacten

Persoonlijk ben ik gewoon op de bonnefooi vertrokken. Dat kan ik eigenlijk niemand aanraden. Als jij ook een flink eind wilt verkassen, kun je beter eerst wat onderzoek doen. Zet eens op een rijtje hoeveel contacten je in een maand met je klanten hebt. Ga je vaak bij ze op bezoek? Hoeveel van die bezoeken hadden ook online afgehandeld kunnen worden? Moet je je werk altijd per se persoonlijk presenteren, of kan het ook digitaal? Je zult zien dat als je goed werk levert, jouw klanten best bereid zijn zich aan te passen aan jouw nieuwe geografische situatie.

Werken vanuit het buitenland. Hoe pakt het uit?

Werken vanuit het buitenland werkt! Sommige van mijn oorspronkelijke klanten zijn nu, na 18 jaar, nog steeds klant. Neem nou mijn allereerste opdrachtgever: Vaz Dias Advertising. Zij zijn in de tussentijd ook diverse malen verhuisd, maar of ze nu aan het Singel zitten of in Amsterdam Noord, mijn inbox weten ze nog altijd te vinden. Datzelfde geldt voor ONyVA in Amersfoort. Die heb ik leren kennen in de jaren ’90 via ‘Jong MKB’. Nu, ruim 25 jaar later, is ONyVA nog steeds een leuke en gewaardeerde klant. Daarnaast zijn er diverse opdrachtgevers bij gekomen. Zoals Wingmate, een jonge club marketingspecialisten die vooral online retegoed scoren voor hun klanten. En Studio No3 Design & More in Elspeet, een professioneel team dat consciëntieus werkt aan het imago én het succes van hun klanten. Deze nieuwe opdrachtgevers heb ik nog maar zelden ontmoet. Bij Nummer Drie ben ik welgeteld één keer op bezoek geweest, en de jongens van Wingmate zie ik misschien eens per jaar. Terwijl ze me toch aardig wat klussen gunnen. Verder heb ik nog diverse andere incidentele klanten die me vonden via LinkedIn, via mijn site of via via, en die ik nog nooit persoonlijk ontmoet heb. De afstand staat een succesvolle samenwerking absoluut niet in de weg. Sterker, misschien is het zelfs een voordeel dat ze me niet zien, want tussen al die frisse jonge communicatiekeien val ik als oude tekstenbreier wel een beetje uit de toon.

Kortom… werken vanuit het buitenland werkt.

Mijn copy-praktijk bewijst het: werken vanuit het buitenland is geen enkel probleem. Zorg gewoon dat je de allerbeste diensten blijft verlenen. Waar die diensten vandaan komen – De Pijp, Het Gooi, de Mont Ventoux of Bali – is voor de meeste klanten bijzaak.