Weer zoiets. In een nieuwsbrief aan huizenverkopers op Zorro Immo, mijn site voor Frans onroerend goed, schreef ik een artikel over mijn worsteling met de Franse huizenmarkt. Ik heb namelijk ook zelf een tweede huisje te koop en weet niet precies hoe te handelen.
In het artikel staan beweringen als: “de huizenmarkt in Frankrijk is niet erg rooskleurig voor verkopers en “zelfs de makelaarsvereniging FNAIM geeft nu toe dat een fikse daling in 2009 voor de hand ligt. Ik ga verder in op het dilemma ‘prijs verlagen, opknappen, afwachten of verhuren?’ Om te concluderen dat ik het zelf eigenlijk ook niet weet. Belangrijk idee achter dit artikel is dat ik de mensen wilde stimuleren na te denken over hun verkoopstrategie en hun prijs. Een te star vasthouden aan een te hoge prijs kan namelijk funest zijn voor je verkoopkansen.
Tot zover niks aan de hand. Vanochtend krijg ik echter bericht van een van mijn klanten. Een Nederlandse ontwikkelaar die met een viertal nieuwbouwhuizen op mijn site Immogo adverteert. Immogo werkt op basis van ‘No Cure No Pay’. Ik investeer in een internetpresentatie in drie talen en maak waar mogelijk reclame voor mijn site. Deze klant had ik zelfs plek geboden op een aparte minisite, te optimaliseren voor termen als ‘aannemer nieuwbouw Aquitaine’. Alles voor de verkoop.
Deze klant stuurt me een lange mail waarin hij uitlegt dat hij niet blij is met mijn artikel. Hij geeft een hele stapel argumenten die ik óók had kunnen gebruiken om aan te geven dat het allemaal best meevalt met de huizenmarkt. En besluit met: “Dan vertel je hetzelfde, maar je belicht een ander stuk van de waarheid. Ik denk dat het commercieel ook veel beter is. Word jij vrolijk van een site staan met zo’n grafstemming? Ik niet.
Mijn antwoord op zijn mail was als volgt: “Ik hou er wel van om realistisch te zijn. En volgens de meeste specialisten (geen makelaars natuurlijk) is de prijsdaling nog niet afgelopen. De kopers blijven afwachtend. Wel is het zo dat er inmiddels steeds meer koopjes zijn. Dus wellicht moet ik dat straks maar eens toevoegen.
Waarop hij terugmailt: “Haal mijn advertenties er dan maar af.
Over dilemma’s gesproken! Ik geef op de ene site mijn eerlijke mening over de huizenmarkt en krijg vervolgens een klant op mijn nek die zijn business van een andere site weg haalt omdat mijn boodschap hem niet bevalt. Moet je als reclamemaker dan je eigen mening wegcijferen? Mag je alleen de positieve kant van de waarheid belichten? Moet je mooi weer spelen terwijl iedereen die uit het raam kijkt kan zien dat donk’re wolken zich samen pakken?
De klant schrijft later in de mailwisseling nog: “Elke regenbui gaat over en een regenbui is goed voor de gewassen. En het optimisme is niet ongefundeerd want aan elke crisis komt een einde. Wil je verkopen op je site of wil je de missionaris uithangen?hhhmmm… Ik wil graag verkopen. Maar op dit moment roepen dat er geen vuiltje aan de lucht is, dat de prijsdaling niet door zal zetten en dat de markt vast wel weer aan trekt, gaat mij inderdaad een stapje te ver.
Nu weet ik als professioneel copywriter wel dat je met een negatieve benadering geen producten verkoopt. Als ik voor een klanten schrijf, zal ik mijn best doen om zijn boodschap zo te formuleren dat de doelgroep denkt: “Hé, dat is nou precies wat ik nodig heb!” Maar ik zal hem wél waarschuwen voor ongefundeerd rooskleurige berichtgeving.
Ik gebruikte het voorbeeld al eerder: als iemand me zou vragen om Chuppa Chups lollies te positioneren als: ‘met echt fruit en 0% vet’ zou ik zeggen: “Zoek maar een andere hoer.”
Overigens, als iemand nog een fantastisch gelegen woning zoekt in de Zuid-Bourgogne, in een streek waar 365 dagen per jaar de zon schijnt, het alleen ’s nachts regent, het gras het langzaamst groeit van heel Frankrijk en de gebraden biologische kippetjes je zó in de mond vliegen, met voor Nederlandse op vertoon van paspoort gratis onbeperkt wijn drinken in elke kroeg, heb ik nog een perfecte nieuwbouwwoning uit circa 1910 in de aanbieding voor de – gezien de uitstekende marktvooruitzichten in Frankrijk zeer realistische – vraagprijs van 159.000 euro.