De waarheid over Krek.

Het moet nu maar eens afgelopen zijn met dat geheimzinnige gedoe rond Krek. Het is tijd voor de naakte waarheid! Krek. (met puntje) is de nick van Gregor Hakkenberg, copywriter. En de naam van diens Franse BV’tje Krek. Copy & Concept. De naam is ooit bedacht door de schoonmaakster in huize Krek., toen nog in Huizen (NH). We schrijven 1999. Gregor was op zoek naar een naam en over een kop koffie zei Catherine: “Krek!”. En Krek. zag dat het goed was.

De naam werd meteen geregistreerd, art-maatje Laurens Boschman bedacht een logo (met puntje) en huisstijlkleur en al snel was www.krek.nl online. De vormgeving van de site is in de laatste tien jaar eigenlijk niet veranderd. Net als de structuur. Het is inmiddels wat gedateerd, maar het zijn in ieder geval geen gele letters op een blauwe achtergrond. En krek.nl doet het prima bij Google. Zowel op ‘copy & concept’ als op ‘freelance copywriter’ haalt Krek. al jaren de eerste 10.

Voor de goede orde… we hebben het hier dus over de oerkrek, de Krek. die alle Kreks overbodig maakt.

Toch was het natuurlijk onvermijdelijk dat er ook andere kreks zouden ontstaan. Het woord ‘krek’ is een volksetymologische verbastering van het Franse ‘correct’ en betekent in het Nederlands meer iets als ‘precies’. Vandaar uitdrukkingen als ‘Krek wak wou’ (vaak te lezen als verontschuldiging op iets te kleine huisjes), ‘Krek, zo is ‘t’ en ‘Krek dezelfde’.

Het is een woord dat vooral in de Noordelijke provincies nog tot de spreektaal behoort. Er zijn daarom diverse verenigingen die het gebruiken in hun naam. Zo is er het Uiterwellingergase hotel ‘Krek oer ‘t wetter’, de wat truttige geheelonthouderscarnavalsvereniging ‘Krek “nie” zat’, hun keiharde concurrenten Krek nie gek’ en ‘Krek as bij Beppe’, een webwinkel voor oma’s boerens(p)ulletjes.

Ook zijn er diverse muziekartiesten die zich de naam ‘Krek’ hebben toegeëigend. Een van de bands speelt folkmuziek. Ze leggen de naam, heel modern met twee hoofdletters, als volgt uit: “De naam? Omdat de naam Craig (Gaelic voor plezier) al bezet was werd het KreK. Je spreekt het net zo uit en geeft toch dat folkie gevoel.”
Precies, en omdat krek.nl al bezet was (ik was ze een neuslengte voor) staat hun site hier: KreK.

Een andere band is Krek from the Lowlands. Echt muziek de je gehoord moet hebben om het te geloven. Inmiddels heb ik ze gesommeerd om op korte termijn de kwaliteit van hun teksten te verbeteren of anders een andere naam te kiezen. Zij brengen het Krek.-imago ernstig schade toe. Het moet niet veel krekker worden!

Maar krek is meer!
Krek is namelijk ook een dorp in Slovenië. Bekend van het Pension Krek in het dorpje Bled. Verrassend, omdat het woord ‘bled’ in het Frans weer ‘dorp’ betekent. Ik vermoed dat dit pension genoemd is naar het eiland Krk in Kroatië. Maar het kan natuurlijk ook een familienaam zijn.

Een Belgische Krek
Speciale vermelding verdient Krek in België. Een begenadigd webdesigner, geluidsjager en blogger, ook bekend onder de naam Zwatla. Deze Krek heeft heel veel leuke en hippe dingetjes op zijn site, waaronder stapels en stapels originele Smileys (emoticones) in alle vormen en maten. Maar ook heel veel mp3-bestanden van ‘geluiden’. Gratis.

De krek.com
Een wat irritante krek, want deze familie heet eigenlijk Krekeler, maar ze hebben mooi de krek.com ingepikt. Krekeler verkoopt diamanten in Amerika en gebruiken de eveneens briljante pay-off: Turning Husbands into Heros Since 1938. Met de groeten uit Farmington, Missouri.

Krek van Nujij
Ik heb hem voor het laatst bewaard, maar het is dan ook echt het schraapsel uit de bodem van het vat. Het vervelende is, dat deze Nederlandstalige Krek zich in dezelfde kringen begeeft als ik, de ‘Real Slim Shady’, of liever gezegd… The Real Fat Krek.! Iemand die zich roert op het internet hoort te weten dat de nick ‘Krek’ met of zonder puntje al sinds 1999 bezet is. En wel door de enige echte authentieke originele Krek..