Faux pas van Lidl

Een van de dingen die je in de gaten moet houden als je internationale reclame maakt, is dat verschillende landen – ook binnen Europa – verschillende culturen hebben. Zo past IKEA zich keurig aan bij de Franse gewoonten door zijn klanten hier niet te tutoyeren. Waar ze in Nederland op het jolige af jijen en jouen, en in Duitsland dapper dutzen, houden ze het hier voorlopig veilig op ‘vous’.

Lidl is ook zo’n internationaal concern, dat in heel Europa in identieke winkels dezelfde waar probeert te slijten. Zelf kom ik er graag. Ze hebben een prima St. Emilion voor 4 euro, goedkoop flessenwater en regelmatig fantastische kwaliteit onverwoestbaar gereedschap voor een prikkie. Plus Goudse kaas in plakjes, ontzettend voordelige gerookte zalm en nog zo wat topkoopjes (Japanse mix! Senseo Pads!).

Helaas blijkt dat Lidl het international marketing-wise nog niet helemaal begrepen heeft. Wat in Duitsland en in sommige Nederlandse grote steden wellicht heel gewoon aan het worden is, is in Frankrijk echt uit den boze. Je haalt je de woede van hele volksstammen op de hals door te proberen in de cultuur gewortelde gewoonten aan de kaak stellen. Ik leg het de directie van Lidl één keer uit. Met alle respect. We zijn hier in Frankrijk. Mannen strijken NIET!