Grenzeloos beledigen

Krek. Blog is nog relatief jong, en er komen maar een paar bezoekers per dag. Zeker in het begin moet je echt iets extra’s doen. Nu ben ik niet van plan om plaatjes van naakte mensen te gaan plaatsen, ook al is dat een patent middel om de bezoekcijfers een beetje op te ehhh krikken. Ik ben echter niet iemand van het beeld maar meer van het woord. En met vieze praatjes kun je ook heel aardig scoren bij Google. Laten we het daarom eens hebben over vloeken en schelden in verschillende talen. Maar dan wel serieus. De eerste die lacherig gaat zitten doen, mag de rest van de les op de gang gaan zitten.

Wat mij opvalt is dat Nederland een beetje een buitenbeentje is in West-Europa (al kan ik niet over de Skandinavische landen oordelen). In de ons omringende landen uit men zijn ongenoegen consequent door te refereren aan ontlasting – Shit, Scheisse, Merde – en het uiteinde van de endeldarm – Arschloch, Asshole, Trouducu. Wij Nederlanders echter schelden door Gods naam ijdel te gebruiken (Godverdomme) en maken iemand voor Klootzak uit. Maar al kunnen we ergens enorm de schijt aan hebben en kunnen we iemand vragen onze reet te likken, de menselijke achteruitgang figureert zelden in Nederlandse uitingen van verontwaardiging.

Zou het zo zijn dat je vloekt en scheldt met datgene waar je zelf het bangst voor bent? Dat je in je boosheid of verdriet een taboe doorbreekt door iemand datgene toe te wensen dat je zelf het allerakeligst vindt? Dat zou iets kunnen zeggen over de volksaard. Voor een Nederlander is het vreselijkste kennelijk een ernstige ziekte (krijg de klere). Terwijl veel buitenlanders een (homo)sexuele handeling (va te faire foutre, go fuck yourself) kennelijk de zwaarste belediging vinden.

Grappig in dit verband is dat een Griek die iemand echt wil treffen, hem uitscheldt voor ‘malakka’. Wat zoveel schijnt te betekenen als ‘rukker’. Typisch, dat in de trotse Griekse machocultuur niets erger denkbaar is dan zelfbevrediging.

Kunnen we een Nederlander dan helemaal niet raken met iets als ‘laat je naaien’? Nou… dat is niet helemaal waar. ‘Sodemieter op’ zal allicht met sodomie te maken hebben, en ook ‘flikker op’ verwijst naar de herenliefde.

Natuurlijk sta ik open voor andere ideeën over dit onderwerp. Ook welkom zijn voorbeelden van buitenlandse scheldwoorden die meer duidelijkheid scheppen over de angsten en frustraties van verschillende nationaliteiten.

Zelf probeer ik overigens altijd netjes te blijven. Dus roep ik, als ik eens stevig met een hamer op mijn duim sla, heel hard: “STIK!” Dat lucht op.