Jongens, hou je vast, ik heb een reuze-idee bedacht.
Iedereen klaagt maar over de toenemende gevoelens van onveiligheid in Nederland, maar niemand komt met een oplossing. Ik wel. Hét antwoord op de straatcriminaliteit: low income crime krek-down.
De probleemgroep
Allereerst gaan we op zoek naar de kern van het probleem. We kijken welke bevolkingsgroep de meeste criminaliteit veroorzaakt, waarbij we ons concentreren op zaken die de burgers het meest raken: straatroof, overvallen, inbraak, (winkel)diefstal en openbare geweldpleging. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan, en wat blijkt: volgens de statistieken wordt 93% van deze categorie misdrijven gepleegd door jonge mensen (vooral mannen) uit de laagste inkomensgroepen. Dit zijn in het algemeen uitkeringsgerechtigden en lager geschoolde arbeiders tussen de 16 en 28 met een inkomen tot circa 25.000 euro bruto per jaar.
Een potentieel zeer gevaarlijke groep, die we dus extra in de gaten moeten houden. Het probleem is echter dat leden van deze groep niet makkelijk te herkennen zijn. Ze dragen vaak dure merkkleding en rijden in op het eerste gezicht zeer acceptable auto’s. Natuurlijk, sommigen pik je er zo uit door hun onbeholpen sociolect, plat Amsterdams, Rotterdams of Utrechts. Maar anderen spreken ondanks hun nederige afkomst en sociale achterstand keurig Nederlands.
Makkelijke indentificatie
Om deze risicogroep toch in één oogopslag te kunnen identificeren, stel ik voor een duidelijk zichtbaar te dragen herkenningsteken in te voeren, speciaal voor mensen met een sub-modaal inkomen. Ik denk daarbij aan een rood vignet met daarop een opgestoken duim, om het positief te houden. Want op zich is het lidmaatschap van deze groep natuurlijk niets om je voor te schamen. Ook al omdat niet álle mannen uit de sociale onderklasse hun toevlucht nemen tot crimineel gedrag. Er zitten best ook nette mensen tussen.
Dit vignet moet duidelijk zichtbaar op de kleding aangebracht worden. Daarnaast krijgen de leden van deze doelgroep een sticker om naast de nummerplaat van hun auto te plakken. Op deze wijze kan de politie potentiële criminelen op straat en in het verkeer direct identificeren en desgewenst aanhouden voor een identiteitsonderzoek, eventueel aangevuld met preventief fouilleren en doorzoeken van het voertuig. Ik weet zeker dat op deze wijze heel wat misdaden voorkomen kunnen worden, waardoor de veiligheid op straat met sprongen toe zal nemen.
Privacy
Natuurlijk heeft de maatregel enige invloed op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. Dit verlies van privacy voor een kleine groep burgers lijkt mij echter een kleine prijs om te betalen voor de veiligheid van alle anderen. Veiligheid waarvan de lagere inkomensklassen overigens zélf nog het meest zullen profiteren. Zij wonen immers in de buurten waar de meeste armelui – en dus de meeste potentiële criminelen – vandaan komen.