Pijpen in plaats van sigaretten?

De ontwikkelaars van deze antitabakcampagne hebben er niet ál te lang over nagedacht. De associatie tussen de sigaret, de pijp en de zuigreflex ligt voor de hand. Spannend plaatje, stoer kopregeltje er bij “Als je rookt, ben je slaaf van de tabak” en klaar is Kees. Helaas was niet iedereen blij met de gemaakte keuzes. Consumentenorganisaties, verenigingen van verontruste ouders, iedereen protesteert tegen de campagne. Zelfs de staatsecretaris van Familiezaken Nadine Morano doet een afwijzende duit in het zakje. “Er zijn andere manieren om aan de jeugd uit te leggen dat tabak verslavend is, zeker in een tijd dat we strijden tegen kinderporno.”

In de Franse media valt iedereen over elkaar heen om de campagne te gispen en inmiddels heeft de verantwoordeljke antirookorganisatie de advertenties teruggetrokken. Dat is allemaal leuk en aardig, maar nu brandt op ieders lippen natuurlijk één prangende vraag: “Wat vindt Krek.?”

Hm. Erg bijzonder vind ik de campagne niet. De getoonde jongelui kunnen best 18 jaar zijn. En dan vraag ik me af: Sinds wanneer is orale sex een verderfelijk teken van onderwerping?