Reclamemalen… wie doet mee?

Op een van mijn sites draait als test een reclame van Skiëninfrankrijk.nl, geleverd door Daisycon, een bedrijf voor ‘affiliate marketing’. Als iemand op de reclame klikt en vervolgens daadwerkelijk bij Skiëninfrankrijk.nl zijn wintersportvakantie boekt, verdien ik 30 euro. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Maar goed, de wintersport is nog ver weg, al krijg ik er met deze hitte wel zin in.

Dat ‘affiliate marketing’ lijkt een goudmijntje, en er zijn steeds meer mensen die denken hier hun slag mee te slaan. Zo kreeg ik vandaag via de mail het aanbod om een complete zonvakantiereizen-site te kopen voor slechts 400 euro. Laten we hem voor het gemak ‘tripjes.com’ noemen. Op tripjes.com staan heel veel reizen te koop, stuk voor stuk automatisch ingeladen vanuit de sites van de reisbureaus via het affiliate marketing programma. Geen omkijken naar. En telkens als een verdwaalde vakantieganger op tripjes.com terecht komt, een reis aanklikt en bij het gevonden reisbureau een tripje boekt, krijgt de eigenaar van tripjes.com geld.

Volgens het overzicht dat de verkoper me stuurde had hij zo dit jaar al een paar honderd euro verdiend. Ik zag dat zijn google ranking op 0 stond, en was nieuwsgierig naar de vindbaarheid van de site. Zoals ik hier al eerder heb uitgelegd is dat makkelijk te controleren. Ik kopieerde de eerste zin van zijn homepage in Google en klikte op ‘zoeken’. Wie schetst mijn verbazing toen bleek dat deze zin tientallen keren gevonden werd. Het bleek de entreezin te zijn van onder (veel) meer de volgende sites:

opvakantievoorweinig.nl, vertrekopreis.nl, een-vakantie-boeken.nl, goedkooplastminutes.nl, reizenboeken.eu, vakantieboer.nl, reizen.fm, flightinfo.nl, beachtours.nl, joopvandijk.nl, onlinevakanties.eu, top-reizen.nl, boekvakantie.eu, vakantie-deals.com, holisun.nl, summertours.nl, vakantiebestemmingzoeken.nl, vakantiedoejezo.nl, fijnereis.nl, gigatours.nl, vakantieknaller.eu, vliegvakantieaanbieding.nl, lastminutereisje.nl, skivakantieboeken.nl, vakantie.fm, nationalevakantievergelijker.nl, gunthtravel.com, online-vakantie-boeken.nu

Lekker is dat. Geen wonder dat de site geen pagerank had. De eigenaar is een amateur die alleen de vormgeving wat veranderd had. Het deel dat Google indexeren kan – de tekst – was identiek aan heel veel andere sites. Hoewel, ‘andere’ is het woord niet. Het gaat hier om een standaard site-script dat je kunt kopen voor 69 euro. Je installeert het, neemt een account bij een affiliate marketing-boer als Daisycon en hup, je hebt een reissite. Als je verder geen moeite doet om die site inhoudelijk aan te passen, van unieke tekstcontent te voorzien en externe links te regelen, dan wordt het natuurlijk nooit wat. Alleen de originele site van de bouwer (beachtours.nl) heeft een pagerank van 2. Alle anderen blijven steken op 0.

Het lijkt me wel een uitdaging om te kijken of het mogelijk is met zo’n standaard script écht geld te verdienen. Iemand interesse om samen met mij de ontdekkingsreis aan te vangen en hier ‘live’ te laten zien hoe het wél moet? www.tripjes.com is al geboekt.