SEO-Tekstschrijvers gezocht (€ 22,50 per uur bruto)

Ik kreeg een mailtje van een Belgisch multimediabureau dat onder meer SEO-copywriting en ‘localisation’ doet. Dat is het vertalen of herschrijven van websites voor een buitenlandse markt. Ze hadden me gevonden door bij Google ‘freelance copywriter’ in te tikken en deden me een voorstel voor een klus.

Het ging om het schrijven van SEO-teksten voor websites voor het Belgische MKB. Ik zou dan een lijst met 13 vragen krijgen als basis voor telefonische interviews met ondernemers die een site besteld hadden. Aan de hand van de antwoorden moest ik een de websitetekst schrijven, inclusief paginatitels en trefwoorden, van maximaal 1500 woorden. De tekst zou echter maar zelden meer en vaak minder dan 400 woorden bedragen. Dus, zo stelde het mailtje: “an average of 400 words per mission seams about right.”

Deze opdrachtgever wilde graag een vaste prijs per project afspreken (dus geen prijs per uur of per woord). Maar hoeveel dat precies was, stond er niet bij. Dus ik bellen. Ik kreeg een heel aardige mevrouw aan de lijn die me na enig vijven en zessen wist te melden dat de standaardprijs per project € 45 euro zou bedragen.

Normaal ben ik met SEO-teksten schrijven voor een simpele site al gauw 4 tot 8 uur bezig. Je wilt er toch even over nadenken af en toe. Zij wist me echter te melden dat het in de praktijk bij deze klussen meestal in een uur of twee wel gepiept zou zijn. Bovendien ging het om heel veel opdrachten en bij een grote bulk werk past natuurlijk een lagere uurprijs.

Toch… stel je bent een half uur kwijt met het interview (als je de ondernemer al in één keer te pakken krijgt en je zijn Vlaams accent kunt verstaan) en je kunt heel snel teksten tikken, zodat je in totaal slechts 2 uur bezig bent. Dan verdien je dus slechts 22,50 bruto per uur aan die klus. 45 euro bruto voor een website.

Ik heb de mevrouw gemaild dat ik geen interesse heb. Mocht je beginnend SEO-tekstschrijver zijn en behoefte hebben aan heel veel oefening tegen betaling van 22,50 per uur (plus 2,50 telefoonvergoeding als je niet in België woont, dus dat scheelt), dan kun je je hier aanmelden. Tik ze!