Snel geld lenen! Wacht u voor de flitswoekeraar.

Koop mij nu! Just do it! Reclame krijgt soms de vorm van een gebod. Je móet die suffe Senseo inruilen voor een echte Jura koffiemachine, je bent een sukkel zonder nieuwe iPad, twee keer per jaar vakantie is echt een minimum, en trouwens, die leuke teenslippers kun je echt niet laten liggen voor die prijs. Het is ‘maar’ reclame, maar we trappen er toch steeds weer in. Dat kan op zich geen kwaad. Tenzij je doorschiet in je consumptiedrang en je aan het eind van de maand dwars door het gat in je hand de bodem van je portemonnee kunt zien. Gelukkig is daar dan opnieuw die reclame: “Snel geld lenen? Flitskrediet: gratis geld lenen!”

Waarom snel geld lenen?

Soms kan het inderdaad handig kan zijn om snel even wat geld te lenen. Bijvoorbeeld als je door je reserves heen hebt en er ineens een onmisbaar apparaat kapot gaat. En nee, dan heb ik het niet over de Jura koffiemachine, maar over de computer waarmee je je geld verdient. Of de auto die je naar je werk brengt. In dat geval kan ik me voorstellen dat je snel even wat geld leent om het gaatje te dichten. De vraag is wél of je dat bij een professioneel bedrijf moet doen.

Wat kost geld lenen?

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ‘geld lenen’ hetzelfde is als ‘geld uitgeven’. Je koopt immers het tijdelijk gebruik van andermans geld. En geld lenen is allesbehalve goedkoop. Al willen de kortetermijnkredietverstrekkers je anders doen geloven. Sterker, er zijn er die reclame maken met ‘gratis lenen’.

Gratis geld lenen?

Inderdaad, er zijn nog steeds sites waar je ‘gratis’ kunt lenen. Je leent dan bijvoorbeeld 300 euro voor 15 dagen, en hoeft na 15 dagen niet meer dan 300 euro terug te betalen. Er zijn dus geen kosten. Maar… hoe verdienen deze bedrijven dan hun brood? Het moet toch ergens vandaan komen? Als we iets hebben geleerd de laatste jaren, dan is het wel dat banken geen liefdadigheidsinstellingen zijn. Behalve misschien voor bonusgraaiende directieleden

Hoe gratis is gratis lenen?

De prijs van gratis lenen blijkt in de praktijk. Als je op het aanbod van de snelgratisgeldlenen-boefjes in gaat, blijkt bijvoorbeeld garantiestelling verplicht. Dat kan inderdaad gratis, door iemand anders (een vriend of familielid) garant te laten staan. Maar de meeste mensen zullen niet snel een kennis vragen officieel garant te staan voor een lening van een paar honderd euro. Het alternatief is betalen voor een aanvullende garantiestelling door een professioneel bedrijf. En dan blijkt gratis lenen ineens ontzettend kostbaar. Bij een lening van 300 euro voor 15 dagen kost de garantstelling maar liefst 60 euro. Dat is dus 40% per maand of 480% per jaar. Inderdaad… geld lenen kost geld.

Betalen voor gratis leningen

De verplichte garantiestelling is niet de enige truc die de verstrekkers van minileningen hebben bedacht. Er zijn altijd wel ergens aanvullende kosten. Zo moet je vaak een toeslag betalen als je je geld snel nodig hebt. Sommige verstrekkers van flitskredieten vragen 20% advieskosten. Andere snelgeldleners rekenen standaard incassokosten als je de lening langer nodig hebt dan voorzien. En telkens gaat het om flinke percentages. Kortom, ‘gratis’ snel geld lenen kost al snel VEEL geld!

Lenen van een kennis?

Het mag duidelijk zijn…  wát de reclame van de flitswoekeraars ook zegt, snel geld lenen is een kostbare operatie. Misschien is het toch beter om een goede vriend of een familielid even om hulp te vragen. In mijn  volgende blogje leg ik graag uit wat daarvan de voordelen zijn.

Dit artikel is geschreven voor en eerder geplaatst op het blog van objectieve financiële vergelijkingssite EyeOpen.nl Grappig om dan te zien dat ze mijn kop wat aangepast hebben. Een tikkeltje te wild, amigo?

Eén gedachte over “Snel geld lenen! Wacht u voor de flitswoekeraar.

  1. De agressieve manier waarop Carrefour, Mr. Bricolage en Cofidis je hun kredieten proberen op te dringen hier in Frankrijk verbaast mij regelmatig, vooral omdat ze hoge rentepercentages van 17% – 19 % rekenen.
    Zo moet je bij betaling met hun carte expliciet opgeven dat je comptant of immediate wilt betalen anders heb je een kredietje te pakken.
    Laatst had Cofidis zelfs ondanks mijn opgave van immediate een aankoop van 90 euro als gespreide betaling van 30 euro per maand opgenomen. Toen ik daarover telefonisch reclameerde vertelde de dame mij dat ze standaard iedere aankoop boven 50 euro zo behandelden, bizar ..!

Reacties zijn gesloten.