Wat is goede tekstschrijver?

Als webmaster van een stuk of tien sites kijk ik dagelijks even in de statistieken hoe het staat met de bezoekcijfers. Stiekem hoop ik steeds ergens een enorme piek te ontdekken, als gevolg van een vermelding op een of ander belangwekkend en gezaghebbend blog. En dan niet een afzeikstukje op Geenstijl of Retecool natuurlijk, maar een mooi lovend stuk over de zegeningen van mijn pennevruchten. Het gebeurt natuurlijk niet, maar net zoals ik tegen beter weten in staatsloten blijf kopen, blijf ik ook hopen op een miljoenenscore in hits.

Bovendien zijn statistieken leerzaam. Je ziet met welke zoektermen mensen binnen komen en als je het spoor naar Google terug volgt, zie je meteen welke concurrenten in de resultaten staan. Zo kwam ik ook op het spoor van een nogal vreemde site. Toen ik ging kijken op welke plek Copytaria stond bij de zoekwoordcombinatie “Wat is een goede tekstschrijver” vond ik zoals gewoonlijk Tekstschrijver Tim in de top vijf. Copytaria stond op nummer negen en vlak daarboven, op nummer 8, vond ik www.goedetekstschrijver.nl.

Hartstikke goede url, natuurlijk. Hij scoort meteen pagina 1 bij Google. Maar wat een rare site! Er is maar één pagina, geen afzender, en alleen een stuk tekst, duidelijk bedoeld als Googlelokdoos. De tekst gaat over het selecteren van een goede tekstschrijver en bevat dan ook bijzonder vaak het woord ’tekstschrijver’. Ik vermoed dat hier later een complete site komt waar je teksten kunt bestellen, maar naast het ‘wat’ blijven het ‘wie, waar en waarom’ in nevelen gehuld.

Helaas is het niet zo’n goede tekst. Dat is jammer, zeker als hij bedoeld is om uit te leggen hoe belangrijk een goede tekst is. Zullen we er eens doorheen lopen?

Goede tekstschrijver
Een goede tekstschrijver is een onontbeerlijk onderdeel van een representatieve website, informatieve brochure, helder jaarverslag of pakkende flyer.

Het begint al met de kop. Het zou beter zijn als er een belofte of een vraag in stond. ‘Wat is een goede tekstschrijver?’ ‘Hoe vind ik een goede tekstschrijver?’ of ‘De winst van een goede tekstschrijver.’ De eerste zin is grammaticaal goed, maar om een goede tekstschrijver nu ‘een onontbeerlijk onderdeel van een flyer’ te noemen… dat is toch een beetje raar. Er zijn me dunkt wel betere manieren om het belang van een copywriter te verwoorden. Ik begrijp dat de opsteller van deze pagina voor Googlevoer wil beginnen met de belangrijkste trefwoorden. Maar zeg dan ‘Een goede tekstschrijver is onontbeerlijk bij het produceren van een pakkende flyer’. Of beter nog, vergeet Google even en begin met het voordeel voor de klant:

U hebt behoefte aan een representatieve website, informatieve brochure, helder jaarverslag of pakkende flyer? Dan kunt u niet zonder goede tekstschrijver.

De volgende zin begint met het lelijke ‘Ondanks dat’. Wat is er mis met ‘Hoewel’? Een stukje verderop staat een knip- en plakfout. Er zijn wat woorden weggevallen óf het woordje ‘van’ is per ongeluk blijven staan, waardoor de zin niet meer klopt:

Ondanks dat de grafische weergave in iedere uiting van enorm belang is, zal tekst uiteindelijk de boodschap van echt overbrengen.

Nou ja, kan gebeuren. Zelfs de beste tekstbreier laat wel eens een steek vallen. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen en met zo’n kanjer van een balk in mijn oog moet ik geen splinters op laag water zoeken. Of zo. Dit stukje is echter niet bedoeld om een collega af te branden. Ik vind het vooral interessant om te analyseren wat een tekst (minder) goed maakt. Dus kom, laat mij mijn gang even gaan. De tekst vervolgt met:

Een goede tekstschrijver is een onmisbare schakel in een proces van informatie verschaffen en/of marketing & sales.

Wat eerder een ‘onontbeerlijk onderdeel’ werd genoemd is nu een ‘onmisbare schakel in een proces’. Voor mijn gevoel moet verder ‘informatieverschaffen’ hier aan elkaar of vervangen door ‘informatieverschaffing’. Maar…

Een goede tekst schrijven is veel meer dan alleen foutloos schrijven. De tekst dient soepel te lopen en zo snel mogelijk de lading duidelijk maken. Het ultieme voorbeeld hiervan is een flyer en teksten op een website.

Dit is mij uit het hart gegrepen. Een goede tekst is inderdaad meer dan foutlos schrijven. Hij moet goede argumenten bevatten, een logische opbouw hebben. En inderdaad, soepel lopen. Persoonlijk vermijd ik liever het ambtelijke ‘dient te’, dat meestal slechts dient als eufemisme voor het werkwoord ‘moeten’, dat kennelijk een slechte naam heeft gekregen op de PR-school. Ten onrechte. Mijn moeder zei altijd: “Als het moet, dan moet het!” En de tekst ‘dient’ niet ‘de lading duidelijk te maken’. Hij moet óf de lading dekken óf de boodschap duidelijk maken. Waar het woordje ‘hiervan’ in de laatste zin van deze alinea op terug slaat, is onduidelijk. De schrijver bedoelt waarschijnlijk te zeggen: “Dit laatste is vooral belangrijk in een medium dat oppervlakkig gelezen wordt, zoals een flyer of een webpagina”.

Even doorzetten nog, we zijn aan de laatste alinea. Ik loop er even vlug doorheen:

Zoek een tekstschrijver die bij uw product of dienst past. Akkoord. Het moet onderling klikken en de tekstschrijver dient raakvlak te hebben met uw organisatie en wensen. Daar heb je dat ‘dient te’ weer! Op die manier komt de tekstschrijver tot de tekst die u in gedachten heeft. ‘Op die manier’? In de zinnen daarvoor wordt geen proces beschreven. Daarom kun je er niet naar terugverwijzen met ‘Op die manier’. Vraag daarom om referenties en de meeste tekstschrijvers verschaffen een portfolio. Lelijke samentrekking. Liever een punt na ‘referenties’. Dit geeft een goede indruk van de specialiteiten en kwaliteiten van een tekstschrijver. Ook hier weer een terugverwijzing die nét niet past. ‘Dit’ slaat terug op ‘vraag om referenties’, op ‘een portfolio verschaffen’ of op ‘portfolio’. Of zelfs op al deze zaken. Het is niet geheel duidelijk.

Wél is duidelijk dat de opsteller van deze tekst weinig ervaring heeft als tekstschrijver. Het lijkt of de schrijver met de tekst geworsteld heeft. Hij heeft veel energie gestoken in het verwerken van voldoende trefwoorden, maar zich daarbij af en toe in de hoek geschilderd. De overgangen lopen niet vloeiend, het verband ontbreekt. Dus om nou te zeggen: “Goede tekstschrijver”, nee.