ChatGPT en de toekomst van copywriting

Het mooie van ChatGPT is dat je als tekstschrijver eigenlijk helemaal niks meer hoeft te kunnen. Als je eenmaal het onderwerp van je verhaal weet, hoef je alleen nog maar een slimme opdracht – de zogenaamde prompt – te verzinnen om Ai aan het werk te zetten. Het is aan te raden flink te oefenen of wat online cursussen te volgen voor het schrijven van prompts, want rommel in is rommel uit.

Tip: kijk op LinkedIn, daar stikt het van de Ai-adviseurs!

Je voert dus een niet mis te verstane opdracht in, en… boem! De robot levert binnen seconden een kant-en-klare tekst. Je moet dan wel nog even de inhoud goed testen, want ChatGPT is berucht om zijn rijke fantasie. Het systeem verzint soms gewoon feiten om een indrukwekkend verhaal te kunnen produceren. Zo’n bronnenonderzoek om de feiten te checken kost je misschien een half uurtje, maar dan is de tekst gereed.

Tip: vraag nooit aan ChatGPT zélf wat zijn bronnen zijn, want hij liegt er vrolijk op los.

Natuurlijk moet je de aangeleverde tekst nog wel een beetje herschrijven. De opbouw is vaak wat rigide. Met een intro, de uitwerking van het intro, een middenstuk, een conclusie en een afsluitend stuk. Plus drie opsommingen in puntjes. Precies volgens de regels van ‘Hoe schrijf ik een goede tekst’, maar niet echt fantasierijk. Je kunt dit echter makkelijk verbeteren door ChatGPT de opdracht te geven de tekst frisser, origineler of jeugdiger te maken.

Tip: gebruik prompts als ‘herschrijf als een 13-jarige expert’, ‘kies voor onvermoede woorden’ of ‘poneer met meer aplomb’.

Dan natuurlijk weer even de feitencheck, want ChatGPT heeft met elke aangepaste versie weer nieuwe informatie verzonnen. Maar dan heb je ook echt een perfecte tekst. Zij het dat er nog steeds een zweem van kunstmatigheid overheen ligt. Dit kun je oplossen door de tekst in zijn geheel nog eens door te lopen en hier en daar wat zinsneden en clichés te vervangen door zelf te bedenken originele varianten. Misschien kun je dan meteen wat te voor de hand liggende tussenkopjes vervangen voor iets originelers om het geheel wat pit te geven.

Tip: vraag een ervaren copywriter dit hele proces van je over te nemen.

De laatste fase is een kwestie van de hele tekst met veel taalgevoel grondig herschrijven, maar dan heb je ook een tekst die staat! Het bewijs is geleverd… met ChatGPT kan iedereen fantastische, originele en overtuigende teksten schrijven!