Education permanente

Education permanente… het mocht wat! Sinds ik ben begonnen in mijn eerste baan heb ik geen opleiding meer gedaan. Al zag ik regelmatig aanbiedingen voor allerlei cursussen, op de een of andere manier is het er nooit van gekomen. Ik heb nu al 25 jaar niks bijgeleerd, terwijl er toch gelegenheid genoeg was.

Zo moest ik in de tijd dat ik nog bij een reclamebureau werkte eens een cursus assertiviteit doen, van mijn vrouw. Nou, daar kon ik geen nee tegen zeggen natuurlijk. Alleen durfde ik er niet om te vragen bij mijn baas. Wat als hij zou weigeren? Die kans zat er in, want bij de cursus Zelfdiscipline waarvoor ik me eerder had ingeschreven was ik al na twee lessen afgehaakt. Ik kwam gewoon niet aan al dat huiswerk toe, elke keer. En toen ik eens de opleiding Effectief Leidinggeven kreeg aangeboden, mocht ik niet weg van mijn assistente, omdat er nog te veel werk lag dat zij niet in haar eentje af zou krijgen.

Soms spreken bepaalde cursussen mij toch echt wel aan. Zo dub ik al maanden of ik me zal inschrijven voor de Training Besluitvaardigheid. Ik heb alle voors en tegens uitgebreid op papier gezet maar kan de knoop niet doorhakken.

Wat je ook vaak hoort, is dat training in Social Media zo populair is. Daar zijn speciale workshops voor, met tientallen deelnemers. Wat een flauwekul! Ik heb al jarenlang ontzettend veel vrienden op Hyves, dus vertel mij nou niks over Social Media. Veel van die workshops zijn sowieso niets dan gebakken lucht. Interessantdoenerij van marketingtypes. Neem nou bijvoorbeeld die SEO waar iedereen steeds op hamert. Een moderne ondernemer kan niet zonder zoekmachineoptimalisatie. Alsof die zoekmachines van zichzelf niet al goed genoeg zijn! Nee, dan schrijven ze: “Wij gaan u helpen om goed gevonden te worden op Internet.” Nou, als je Gregor Hakkenberg googelt, staat mijn eigen site gregorhakkenberg.nl wel mooi bovenaan. Dankuwelalstublieft!

Maar kom niet met kritiek op marketing, want dan gaan ze met vakjargon gooien. Dat je een USP moet hebben. Een Unique Selling Point (op een of andere manier moet het altijd in het Engels bij die boys). Nou, mijn unique selling points zijn al jaren identiek aan die van de beste mensen in mijn vak, dus dan draai je vanzelf meteen automatisch mee in de top van Nederland, qua niveau. Nee, deze jongen heeft al met al niet zo heel veel meer te leren, qua éducation permanente.

Sterker… misschien kan ik beter zelf trainer of coach worden. Ik zou bijvoorbeeld als ervaringsdeskundige een driedaagse training Uitstelgedrag kunnen opzetten. Dat is echt een dingetje van de toekomst, schijnt. Zo van: Wat je nu niet doet, kun je altijd later nog uitstellen.

Goed idee! Ik ga daar meteen mee beginnen. Als ik morgen tijd heb, tenminste.