Vergaderen in Frankrijk – een heel andere cultuur

vergaderen en eten in frankrijkVanavond had onze Galerie Nakai de stichting Tournugeois Vivant te gast, die met zo’n 12 mensen bij ons de vergadering van het Conseil d’Administration (Algemeen Bestuur) kwamen houden. Zo’n vergadering gaat heel anders dan wat ik in Nederland gewend was, bijvoorbeeld als voorzitter van de volleybalvereniging. OK, er waren wel eens wat kaasblokjes van hoofdsponsor Prima Donna Kaas, en soms liep de vergadering uit met een soort van borrel na. Maar meestal hielden we het op koffie en eventueel een koekje er bij. Ook al omdat iedereen thuis om zes uur al uitgebreid gegeten had.

Dat pakken ze hier anders aan. We begonnen om 19.30 uur en omdat de Fransen dan nog niet gegeten hebben, was het meteen voerdertijd voor de vergadertijgers. Iedereen had wat meegebracht. Er kwamen zoute en zoete taarten, pizza’s, fijne vleeswaren, kaas, broden, watertjes en diverse flessen wijn op tafel en tijdens de gehele vergadering werd er tussen de heftige debatten door flink genuttigd. Pas om 23.30 uur werden de laatste beslissingen genomen en sausjes opgedept.

Hou me ten goede, qua drank houdt iedereen zich keurig in. Een kleine drie flessen wijn is niet veel op 12 man. Dus er wordt ook gewoon gewerkt en alle vergaderpunten worden nuchter besproken.

Vergaderen in Frankrijk – nog wat oefenen

Persoonlijk kan ik niet goed eten en vergaderen tegelijk, ook al omdat mijn moeder me geleerd heeft niet met de mond vol te praten. Maar de fransen hebben er geen enkel probleem mee. Het zal wel een kwestie van oefenen zijn.