Het weblog als sleepnet voor de klantenvangst

Stel, je verkoopt dakkoffers en skiboxen. Van die aerodynamische grafkisten voor op de auto, die mensen vooral gebruiken om extra spullen mee te nemen naar hun (ski)vakantiebestemming. De concurrentie in de markt voor dakkoffers en skiboxen is moordend. Naast grote speler ANWB zijn er nog tientallen andere webwinkels, producenten en distributeurs die online dakkoffers aanbieden. Nou kun je natuurlijk een webshop maken die alles vertelt over de soorten dakkoffers en welke skibox op welke auto past. Maar dan doe je precies hetzelfde als je concurrenten. Je gebruikt dezelfde keywords waarmee zij bij Google de top10 bezetten. Kom daar nog maar eens tussen. In zo’n geval kan een weblog uitkomst bieden om tóch klanten binnen te halen.

Het weblog als sleepnet
Met een weblog kun je op een natuurlijke manier veel meer trefwoorden genereren, zodat klanten je óók vinden als ze nog niet actief op zoek zijn naar jouw product. Je kunt bijvoorbeeld een spannend verhaal vertellen over ‘dakkoffer verloren op de snelweg‘ of ‘garagedeur te laag voor skibox‘, ‘aansprakelijkheid schade dakkoffer‘, of ‘dakkoffer wordt dakoffer‘ of ‘belast je imperiaal niet maximaal‘. Zo wordt je blog gevonden door mensen die bang zijn hun dakkoffer te verliezen, of die net een ongelukje hebben gehad met hun dakkoffer in de garage van het hotel. Of mensen die gewoon willen weten hoeveel ze veilig mee kunnen nemen op hun autodak. Zijn die eenmaal op je blog, dan kun je ze wijzen op de voordelen van een goede of juist voordelige koffer, met natuurlijk een linkje naar je webshop.

Verhalen van derden
Om extra relevante verhalen te scoren, kun je een prijsvraag uitschrijven waarbij de bezoeker met de leukste dakkoffer-story een dakkoffer wint. Zo krijgt je gratis content voor je blog, opnieuw vol met skibox-gerelateerde trefwoorden.

De klant vanuit de flank aanvallen
Artikelen zoals ik hierboven schets gaan direct over het onderwerp ‘dakkoffers’. Een alternatieve manier om mensen binnen te halen is met stukken die slechts zijdelings of helemaal niet over dakkoffers gaan. Zoals een wekelijks overzicht van sneeuwzekere skigebieden, verhalen over het klimaat in bepaalde regio’s, artikelen over wat mee te nemen op vakantie, of een gratis bagage-checklist om te downloaden (google indexeert ook downloadable pdf’s of Word-documenten!). Of een serie artikelen over de mooiste visgebieden in verschillende landen, waarbij je fijntjes kunt vermelden dat hengels, aas en tuig wellicht in een mooie, waterdichte en makkelijk te reinigen dakkoffer passen. Het woord dakkoffer hoeft niet eens in de artikelen te staan. Als mensen in vakantiestemming zijn en hun reis voorbereiden, zijn ze sowieso al ontvankelijker voor jouw aanbod. Je vangt ze op een moment dat een impulsaankoop: “Handig, een dakkoffer!” snel gemaakt is.

Maar…. jij verkoopt helegaar geen dakkoffers en skiboxen!
Nee, hèhè, ik ook niet. Maar alles wat ik schrijf over manieren om met een blog meer klanten binnen te krijgen, gaat natuurlijk ook op voor jóuw product of dienst. Vandaar dat ik je adviseer om naast je vaste site of webshop ook een informatief, branchegericht weblog te beginnen. Als trefwoorden-sleepnet dat nietsvermoedende klanten vangt en naar jouw site leidt. Waar ze iets moois en nuttigs vinden dat ze niet eens zochten!

Laat je blogartikelen schrijven
Niet iedereen heeft tijd en zin om een à twee blogposts per week te schrijven. Als ervaren blogger en copywriter kan ik je helpen een eigen blog op te zetten met de juiste structuur om hoog te scoren bij de zoekmachines. Ik werk met veel plezier op basis van een vaste prijs per maand en een contract op jaarbasis. Daarvoor krijg je dan in het begin hulp bij het opzetten van een goed gestructureerd blog, en aansluitend vijf à tien artikelen per maand. Plus continu advies over en ondersteuning bij het gebruik van de social media. Kortom, een brede marktbenadering volgens het SEO-boekje. Interesse? Neem contact op voor meer informatie.

Gregor (Krek.) Hakkenberg

Naschrift: En de vorm?
De vormgeving doe ik zelf niet. Daarvoor kun je altijd terecht bij ervaren reclamebureaus, designers en sitebouwers die zorgen dat je blog perfect aansluit bij je bestaande site en je huisstijl. Ik heb verschillende reclamebureaus als klant en breng je graag met een van hen in contact.