De ware oorzaak van de crash van Fokker?

Eind jaren ’80 werkte ik als reisleider voor Delta Travel in Amsterdam. We deden incoming tourism, en ik gidste vooral groepen zakenlieden die de reis cadeau kregen van hun werkgever, als ‘incentive trip’. Maar er waren ook groepen met relaties van Nederlandse bedrijven. Een van die trips herinner ik me nog heel goed. Potentiële klanten uit verschillende landen, uitgenodigd door Fokker Aircraft, ik denk voor de introductie van de Fokker 70, een prachtig nieuw stukje Neerlands trots. Er zaten inkopers van vliegtuigmaatschappijen bij, maar ook ministers van Afrikaanse landen.

Fokker on The Wing

We namen deze klanten, begeleid door Fokker’s hoofd PR Ina Duits, mee op allerlei uitjes. Ze zaten in het Hilton, waar ze in de grote zaal beneden een gloedvolle promotievideo kregen voorgeschoteld. Beelden van de Fokker 70 in de lucht, met op de achtergrond de enthousiast gezongen promosong “Fokker on The Wing”.

Nou klinkt ‘Fokker on the wing’ voor Engelsen vooral als scabreuze aanmoediging. Ik werd er nogal giebelig van, maar iedereen deed net of zijn neus bloedde. Achteraf kun je je afvragen of deze ongemakkelijke tekstkeuze niet de grondslag was van het mislukken van Fokker. De onderneming zou niet veel later verkocht worden aan Daimler, waarna de Duitsers onze vliegtuigindustrie doelbewust naar een roemloos einde stuurden.

Overigens kreeg ik direct na die trip met Fokker-klanten een uitnodiging van Ina Duits om haar assistent te worden. Ik wilde echter eerst een paar maanden naar de USA. Toen ik terug kwam, was de baan weg. Wel zou ik later nog vaak bij Fokker op bezoek gaan als copywriter voor hun technische recruitment campagnes, maar dat is weer een ander verhaal.

Hier is in ieder geval de song Fokker on The Wing, gloedvol gezongen door niemand anders dan Jody Pijper.

Eén gedachte over “De ware oorzaak van de crash van Fokker?

  1. Doet me denken aan de hilarische uitspraak van toenmalig premier Wim Kok: I love you from the bottom of my heart, but also form the bottom of my wife.

Reacties zijn gesloten.